Morfij

Morfij - Szczepan Twardoch | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Szczepan Twardoch
DIMENZIJA
3,5 MB
IME DATOTEKE
Morfij.pdf
ISBN
3513034603637

OPIS

Konstanty Willeman se nekega jutra leta 1939 zbudi ves zmačkan in poskuša ugotoviti, kdo sploh je. Vprašanje sega globlje od običajnega pijanskega mrka. Nemci so pred štirinajstimi dnevi zasedli Varšavo in res je skrajni čas, da se odloči, ali je Nemec ali Poljak. Doslej si z vprašanjem svoje narodne pripadnosti ni belil glave, toda v letu 1939 tovrstna ambivalentnost ni več mogoča.Konstantyjev oče je bil Nemec, njegova mati nemško govoreča Šlezijka, ki se je odločila biti Poljakinja in je v tem duhu vzgojila tudi svojega sina. Konstanty ima zato dva materna jezika in dve duši v enem telesu. Skorajda neprostovoljno se pridruži uporniškemu gibanju, kjer mora vohuniti za Nemci. Toda kmalu nihče ni več prepričan, kdo Konstanty v resnici je, še najmanj junak sam.Poljskemu pisatelju Szczepanu Twardochu (1979) je uspelo napisati izjemno, provokativno knjigo o všečnem antijunaku, ujetem v zmešnjavo zgodovine. Gre za radikalno, jezikovno sočno kombinacijo zgodovinske pripovedi z elementi političnega in psihološkega trilerja.Za roman Morfij je poleg nagrade nike za najboljši roman po izboru bralcev prejel tudi nagrado tednika Polityka in bil nominiran za več drugih.

Sestavina bo sicer morala prehoditi še dolgo pot in premostiti nemalo ovir, preden se bo znašla na policah lekarn. Št. in datum dovoljenja : 5363-I-472/12 13.03.2012: Velja do : do preklica: Datum preneh.

Od glavnega junaka pričakuje in dočaka strašansko žrtev, odpoved svoji identiteti in s tem tudi ves srd in gnev v paketu. Napetost je pogosto stopnjevana s ponavljanjem kratkih stavkov in hitrim menjavanjem pripovedne osebe. A morda je prav Morfij tista knjiga, ki uspe prikazati počlovečene ljudi v razčlovečenih obdobjih zgodovine, s čimer ne doseže le univerzalnosti svojega sporočila, temveč omogoči tudi razumevanje še tako grandioznega zgodovinskega dogajanja skozi prizmo posameznika.

POVEZANE KNJIGE