Tito je mrtev

Tito je mrtev - Marica Bodrožić | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marica Bodrožić
DIMENZIJA
6,6 MB
IME DATOTEKE
Tito je mrtev.pdf
ISBN
2723732425987

OPIS

Zbirka kratkih zgodb Tito je mrtev je prva knjiga Marice Bodrožić, izšla leta 2002. To je galerija štiriindvajsetih literarnih utrinkov iz obdobja otroštva, nedolžnosti in čiste preprostosti tako pripovedovalke kot tudi trde, skromne, toda vedno očarljive južnodalmatinske zemlje. V te živopisne podobe figovcev, mandljevcev, cvetočih polj in z roji metuljev zastrtega avgustovskega neba nenehno vdirajo motivi iz zunanjega, velikega sveta, ki določajo to sočasno hrvaško/balkansko stvarnost: vojn, revščine, politike, zdomstva, razseljenstva, tujstva, zla. Te prvine pa v zgodbah ne nastopajo v banalni, tehnizirani obliki, kajti avtorica gleda nanje kot na nekakšne pojave iz narave, in enako velja navsezadnje tudi za ljudi: junaki njenih zgodb večinoma niso prepoznavnih narodnosti, prav tako nimajo vnaprej stereotipiziranih vlog, ampak so vsi najprej in predvsem ljudje, posamezniki s čisto posebnimi, osebnimi usodami. Literarni prvenec Marice Bodrožić nam odstira pogled v svojevrstno različico magičnega realizma, s katerim mlada pisateljica v sanjske podobe odeva spomine na otipljivo in živeto stvarnost ter ji prav s tem vdihuje novo življenje, podeljuje največjo možno resničnost – zmagovito magijo literature, ob kateri celo v trdi, kamniti, pusti deželi južne Dalmacije presenetljivo vzcvetijo sočni grmi in neverjetna, skoraj nadzemska polja dehtečih lilij.

Ti preskoki resničnega in fiktivnega so včasih prikazani kot humorni ... Ti-to je mrtev. Je tudi eden od glavnih krivcev, da ljudje ne prevzemajo odgovornosti ali vsaj razmišljajo.

februar 2017 II MARICA BODROŽIČ, TITO JE MRTEV Knjiga ZBIRKA BRALEC, ZALOŽBA MODRIJAN, broširana, dobro Josip Broz Tito / FOTO: Wikipedia. Srbska igralska legenda Eva Rasje pred kratkim izdala knjigo z naslovom Srbija, ljubavi moja (Srbija, ljubezen moja), ob tej priložnosti pa je za spletni časopis Alo razkrila, da je nekoč zavrnila tedanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita ter da je dolgo pričakovala, da bo zaradi tega hudo kaznovana..

POVEZANE KNJIGE