Tito je mrtev

Tito je mrtev - Marica Bodrožić | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marica Bodrožić
DIMENZIJA
5,75 MB
IME DATOTEKE
Tito je mrtev.pdf
ISBN
9280741209444

OPIS

Zbirka kratkih zgodb Tito je mrtev je prva knjiga Marice Bodrožić, izšla leta 2002. To je galerija štiriindvajsetih literarnih utrinkov iz obdobja otroštva, nedolžnosti in čiste preprostosti tako pripovedovalke kot tudi trde, skromne, toda vedno očarljive južnodalmatinske zemlje. V te živopisne podobe figovcev, mandljevcev, cvetočih polj in z roji metuljev zastrtega avgustovskega neba nenehno vdirajo motivi iz zunanjega, velikega sveta, ki določajo to sočasno hrvaško/balkansko stvarnost: vojn, revščine, politike, zdomstva, razseljenstva, tujstva, zla. Te prvine pa v zgodbah ne nastopajo v banalni, tehnizirani obliki, kajti avtorica gleda nanje kot na nekakšne pojave iz narave, in enako velja navsezadnje tudi za ljudi: junaki njenih zgodb večinoma niso prepoznavnih narodnosti, prav tako nimajo vnaprej stereotipiziranih vlog, ampak so vsi najprej in predvsem ljudje, posamezniki s čisto posebnimi, osebnimi usodami. Literarni prvenec Marice Bodrožić nam odstira pogled v svojevrstno različico magičnega realizma, s katerim mlada pisateljica v sanjske podobe odeva spomine na otipljivo in živeto stvarnost ter ji prav s tem vdihuje novo življenje, podeljuje največjo možno resničnost – zmagovito magijo literature, ob kateri celo v trdi, kamniti, pusti deželi južne Dalmacije presenetljivo vzcvetijo sočni grmi in neverjetna, skoraj nadzemska polja dehtečih lilij.

Eva je bila mlada atraktivna igralka, zato ... Preberimo stavek Å¡e enkrat: Josip Broz-Tito je bil predsednik SFRJ, ker je mrtev. Stvar je dejstveno torej veÄ kot preprosta: ker je Tito mrtev, je paÄ dejstveno veÄ kot oÄ itno, da je bil, ne pa, da je predsednik SFRJ; ako je kdo mrtev, je (ne)kaj paÄ lahko le bil, ne more pa tisto veÄ biti, saj je paÄ mrtev. Baje je bil rojen aprila in je tudi umrl aprila.

Kaj se je dogajalo v dedkovi glavi, ali je Titovo pojavo pripisal svetu magije, angelom ali hudiču, ali pa jo je ... Tito je mrtev je zbirka štiriindvajsetih kratkih zgodb, iztrganih iz preteklosti, kot se jih pisateljica na poseben način spominja iz otroštva v južni Dalmaciji. Posamezni koščki lepote, tragične usode preprostih ljudi, prebliski iz narave in presenetljivi sanjski utrinki ob trku s kruto realnostjo. Založnik o knjigi.

POVEZANE KNJIGE