Premisleki o književnosti in jeziku

Premisleki o književnosti in jeziku - Boris Paternu | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boris Paternu
DIMENZIJA
9,72 MB
IME DATOTEKE
Premisleki o književnosti in jeziku.pdf
ISBN
7357133338380

OPIS

Akademik in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Boris Paternu, je junija dopolnil 90 let. Ob tej priložnosti je izšla njegova knjiga Premisleki o književnosti in jeziku.Avtor, literarni zgodovinar in teoretik, je za pričujočo knjigo izbral vrsto svojih novejših raziskovalnih študij, tokrat usmerjenih v območja dveh različnih tematskih krogov. Večji del študij problemsko posega na področje sodobne slovenske književnosti. Najbolj opazno zbran je ob Edvardu Kocbeku, Borisu Pahorju, Tomažu Šalamunu in Vladimirju Kavčiču ter ob mlajših modernistih tržaške literature, Ivanki Hergold in Mariju Čuku. V koroško problematiko pa je zasajena posebna razprava o Petru Handkeju. Drugi del knjige prinaša študije, ki prestopajo meje književnosti in kritično aktualizirajo vprašanja, kot so: slovenščina na univerzi in v znanosti, problem amputacije rezijanščine iz slovenske jezikovne kulture, razmislek o avtonomiji univerze in končno vprašanje današnjega položaja ter pomena humanistike. Zbrane študije, tokrat urejene v smiselno celoto, so bile posamično objavljene v znanstvenem in strokovnem tisku: kot spremne besede k literarnim delom, kot razprave različnih izdaj Slovenske akademije znanosti in umetnosti in kot prispevki v kulturnih prilogah dnevnikov.

[COBISS.SI-ID 23876616] BOROVNIK, Silvija. Večkulturnost in medkulturnost v slovenski književnosti, (Mednarodna knjižna zbirka Zora, í î). Mladi in govorjenje v zbornem jeziku Prenesi PDF.

SHEYHOLISLAMI, Jaffer, 1960- Kurdish identity, discourse, and new media / Jaffer Sheyholislami. O rimskoj liturgiji na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku Hrvati na Gutenbergovu tragu , Vrijedni naši glagoljaši Građanski odgoj 1 - međupredmetne teme "Pouk o jeziku je pouk o tem, kakšni smo" (Ahačič). Na pravopisni delavnici so bile izpostavljene jezikovne zagate, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.

POVEZANE KNJIGE