Terasirane pokrajine

Terasirane pokrajine - Drago Kladnik, ... [et al.] | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Drago Kladnik, ... [et al.]
DIMENZIJA
11,12 MB
IME DATOTEKE
Terasirane pokrajine.pdf
ISBN
4794585280669

OPIS

Terasirane pokrajine, ki predstavljajo poseben kmetijski in ekološki sistem, so razporejene po celem svetu. Glede na njihove raznolike pojavne oblike lahko pravzaprav govorimo o raznovrstnih kmetijskih in ekoloških sistemih. V mnogih okoljih so v razvitih civilizacijah nastajale skozi dolga tisočletja. V njih se prepleta harmonično sožitje med človekom in naravo, marsikje se v njih zrcali tudi sožitje med ljudmi. Terasirane pokrajine so pokrajine s posebno vrednostjo, v katerih se zrcali kreativnost človeka in njegova sposobnost prilagajanja naravnim razmeram. Njihove kmetijske terase na eni strani zagotavljajo hrano za preživetje, na drugi pa imajo neprecenljivo znanstveno, kulturno, zgodovinsko, ekološko, estetsko, celo psihološko, filozofsko in religiozno vrednost.

Te so najbolj zna~ilne za Submediteransko in Subpanonsko Slovenijo, pogoste pa so tudi na Dolenjskem. Medtem ko predstavljajo v primorskih pokrajinah staro, tradicionalno obliko obdelave zemlje, so se v gri- This article presents the current state of protection of terraced landscapes as an important type of cultural landscape, both globally and in Slovenia.

Medtem ko predstavljajo v primorskih pokrajinah staro, tradicionalno obliko obdelave zemlje, so se v gri- This article presents the current state of protection of terraced landscapes as an important type of cultural landscape, both globally and in Slovenia. The UNESCO World Heritage List, the Satoyama Initiative list, and the Slovenian Register of Immovable Cultural Heritage are analyzed.

POVEZANE KNJIGE