Doktor Karel Lavrič (1818-1876) in njegova doba

Doktor Karel Lavrič (1818-1876) in njegova doba - Branko Marušič | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Branko Marušič
DIMENZIJA
7,44 MB
IME DATOTEKE
Doktor Karel Lavrič (1818-1876) in njegova doba.pdf
ISBN
6096513316968

OPIS

Knjiga Branka Marušiča poznavalsko obravnava dr. Karla Lavriča, eno ključnih osebnosti primorskih Slovencev, narodnjaka, ki je v liberalizmu – predvsem v svobodnem delovanju in uveljavljanju posameznika – prepoznal temeljno gibalo celostnega razvoja človeštva. Njegovo geslo in načelo je bilo: »Vse za narod, svobodo in napredek!« Lavrič je skoraj četrt stoletja narodnobuditeljsko deloval v čitalniškem in taborskem gibanju, od začetkov je aktivno spremljal kulturni in politični razvoj ter družbeno napredovanje Slovencev. Doživel je prva politična nesoglasja med Slovenci in končal svoje življenje takrat, ko se je že zarisovalo obdobje nemirnega in neiskrenega slogaštva v slovenski politiki in ko je bilo popolno uresničevanje slovenskega političnega programa (kljub nekaterim dosežkom) še vedno daleč od tega, da bi bilo končano. Že v obdobju Lavričevega življenja so se začeli odvijati narodnostni boji, ki so na Primorskem, za razliko od ostalih slovenskih ozemelj, kjer je bil pritisk nemštva bolj izrazit, vsebovali predvsem problematiko ciljev italijanskega preporoda (risorgimenta) in iredentizma.

Vogrič, Ivan (2016). Branko Marušič, Doktor Karel Lavrič (1818-1876) in njegova doba. Most read articles by the same author(s) Ivan Vogrič, Roberto Todero, I fanti del Litorale austriaco al fronte orientale 1914-1918.

(1866-70), kjer je tudi postal doktor filozofije (1871). Najprej je služboval kot suplent na gimn.

POVEZANE KNJIGE