Splošni razlagalni slovarji slovanskih jezikov

Splošni razlagalni slovarji slovanskih jezikov - Andrej Perdih | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Perdih
DIMENZIJA
3,26 MB
IME DATOTEKE
Splošni razlagalni slovarji slovanskih jezikov.pdf
ISBN
8582245989851

OPIS

Monografija prinaša pregled vidnejših slovarskih tipologij, pregled splošnih enojezičnih slovanskih slovarjev, nastalih od 1945 do danes. Analiza prikazuje obravnavo slovarskih prvin na makrostrukturni in mikrostrukturni ravni. Za izbrane elemente (homonimija in homografija, večbesedne iztočnice, podgesla, slovnični podatki, sklicevalni tip razlage, večbesedne leksikalne enote in etimološki podatki) so podani predlogi za nadaljnjo slovaropisno prakso. Izhodišče teh predlogov je slovar kot jezikovni opis besedja in kot praktični pripomoček, ki naj kar se da učinkovito in pregledno prinaša zanesljive in relevantne jezikovne in, v manjši meri, tudi nejezikovne podatke, pri predlogih pa je upoštevan tudi zaključen prehod od izhodiščno knjižne podobe slovarja k izhodiščno digitalni podobi slovarja, kar do določene mere zahteva prerazporeditev slovarskih podatkov, v manjši meri pa tudi preureditev njihove hierarhije.

Slovanska osamosvojena narečja Poleg temeljnih značilnosti slovenskih eksonimov (slovarska iztočnica v imenovalniku in rodilniku, pridevniška oblika, njihovo originalno ali izvirno ime, jezik izvirnega imena) so zanje navedeni tudi njihovi prevodi oziroma imenske oblike v večini glavnih svetovnih jezikov (angleščina, francoščina, nemščina, španščina in ruščina ... slovarji, enciklopeije in tezavri za več jezikov za mobilne telefone z Androidom, za iPhone, Kindle, Nook in Windows phone /OK 10.2.15/ American Heritage English Dictionary /OK 21.9.17/ večjezični slovar za mobilne telefone (XHTML) /OK 31.5.10/ slovarji Look Way Up za mobilne telefone /OK 5.1.12/ Fran trenutno vključuje 29 slovarjev (npr. splošni razlagalni slovarji, pravopisni slovarji, slovarji novejših besed, terminološki, zgodovinski in narečni slovarji, etimološki slovar, frazeološki slovar) in narečni atlas, poleg tega pa še dve svetovalnici (splošno in terminološko), nekatere jezikovne podatkovne zbirke This article analyzes the treatment of chemical elements in six general monolingual ex­planatory dictionaries.

Založba ... splošnih razlagalnih slovarjih petih slovanskih jezikov (slovenskem, hrvaškem, ...

POVEZANE KNJIGE