El Greco slika velikega inkvizitorja

El Greco slika velikega inkvizitorja - Stefan Andres | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Stefan Andres
DIMENZIJA
12,62 MB
IME DATOTEKE
El Greco slika velikega inkvizitorja.pdf
ISBN
9869209089943

OPIS

Novela El Greco slika velikega inkvizitorja je eno najbolj znanih del Stefana Andresa. Godi se v Španiji okoli leta 1600. Znamenitega slikarja El Greca, ki živi v Toledu, pokliče generalni inkvizitor Katoliške cerkve k sebi v Seviljo, da bi ga portretiral. Medtem ko El Greco dela na ovekovečenju cerkvenega mogočneža, čemerni kardinal nevarno zboli. Smrti ga reši El Grecov prijatelj, zdravnik Cazalla, čeprav je inkvizitor v preteklosti prav Cazallovega brata obsodil na grmado. Kljub nasprotnemu pričakovanju inkvizitor po ozdravitvi v ničemer ne spremeni svoje srdite odločenosti, da izkorenini krivoverstvo …Prijatelja na misiji imata težko delo: Cazalli se ponudi skušnjava, da bi maščeval brata in prepustil kardinala smrti; toda zdravniški etos mu tega ne dovoljuje. Tudi El Greco bi lahko naslikal kardinala takega, kot bi si ta sam želel biti ohranjen večnosti; toda na platno noče prenesti zunanjega videza, temveč naslika veljaka po njegovem notranjem bistvu, tako »kot mu veleva Bog«.Andres v tem kratkem besedilu raziskuje odnose med umetnostjo in oblastjo, napetosti med navdihom in prisilo. Razkriva navidezno krhkost, šibkost, ranljivost duha, saj si ga brutalna sila z lahkoto in praviloma brez pomišljanja podreja; in hkrati njegovo neizmerno veličino, saj se opira na mogočne kreposti, iz katerih se pomlajen lahko vedno znova poraja, vsakokrat moralno čist in trden. Zgodba (nastala je leta 1936) je tudi aktualna odslikava nezmožnosti neodvisnega umetniškega ustvarjanja v razmerah totalitarne oblasti, ki dopušča umetnost le kot svojo dekoracijo, duši pa njeno avtonomno duhovno identiteto.

Tucker. El Greco, rojen Doménikos Theotokópoulos [9], je bil slikar, kipar in arhitekt španske renesanse. 'El Greco' je bil vzdevek, sklicevanje na njegov grški izvor, umetnik pa je svoje slike običajno podpisoval s svojim polnim rojstnim imenom z grškimi črkami, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Doménikos Theotokópoulos, pogosto dodal besedo Κρής Krēs, Kretski. Stefan Andres: El Greco slika velikega inkvizitorja Kdaj: 5.

Pogosto prikazanih) El Greco slika velikega inkvizitorja / Stefan Andres ; prevedel Aleš Učakar: Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi: Jezik: slovenski: Leto: 2016: Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2016 (natisnjeno v Sloveniji) Fizični: 61 str. ; 18 cm Sant Pere i Sant Pau (El Greco, Tipus-II) uporaba na el.wikipedia.org Κατάλογος έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου; uporaba na en.wikipedia.org Hermitage Museum; List of works by El Greco; History of Western civilization before AD 500; Saint Peter and Saint Paul (El Greco, St Petersburg) uporaba na es.wikipedia.org Lokacija oglasa STEFAN ANDRES, EL GRECO SLIKA VELIKEGA INKVIZITORJA Opomba: prikaže se približna lokacija vašega oglasa Anna Seghers in Stefan Andres sta nemška izseljenska pisatelja, Izlet mrtvih deklet in El Greco slika velikega inkvizitorja pa prva slovenska prevoda njunih del po več desetletjih.

POVEZANE KNJIGE