Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866

Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866 - Karl Kastl | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Karl Kastl
DIMENZIJA
12,55 MB
IME DATOTEKE
Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866.pdf
ISBN
8650917680918

OPIS

Bitka pri Kraljevem Gradcu (nemško Koniggrätz, češko Hradec Králové) julija 1866 je bila ena najbolj znamenitih in hkrati najbolj krvavih vojaških spopadov med avstrijsko in prusko vojsko. Med udeleženci je bil tudi tedaj 18-letni kadet Karl Kastl iz Badna pri Dunaju, ki je že nekaj mesecev pozneje napisal spomine na svoj ognjeni krst. Kastla je pozneje vojaška kariera pripeljala v Ljubljano, kjer se je poročil in ostal do smrti leta 1920. Osrednji del knjige predstavljajo Kastlovi spomini na bitko, ki so objavljeni v nemškem izvirniku in slovenskem prevodu. V historični kontekst jih postavljajo tri dodatne študije. Rok Stergar je predstavil širše politično dogajanje v Srednji Evropi od padca Napoleona in vzpostavitve postnapoleonske Evrope do izbruha sovražnosti med Avstrijo in Prusijo, ki so kulminirale v oboroženem spopadu leta 1866. Miha Šimac je s pritegnitvijo manj poznanih arhivskih virov opisal Kastlovo vojaško pot in jo vpletel v detajlni opis bitke pri Kraljevem Gradcu. Nazadnje sledi še osebna predstavitev Karla Kastla, njegove družine in njegovega bivanja v Ljubljani. Ta del je prispevala – tako kakor prevod Kastlovih spominov – Kastlova pravnukinja Angelika Hribar.

Miha Šimac je s pritegnitvijo manj poznanih arhivskih virov opisal Kastlovo vojaško pot in jo vpletel v detajlni opis bitke pri ... Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866; Elektronski vir; Meine Erlebnisse aus dem Feldzug gegen Preussen 1866 Bitka pri Kraljevem Gradcu (nemško Koniggrätz, češko Hradec Králové) julija 1866 je bila ena najbolj znamenitih in hkrati najbolj krvavih vojaških spopadov med avstrijsko in prusko vojsko. Med udeleženci je bil tudi tedaj 18-letni kadet Karl Kastl iz Badna pri Dunaju, ki je že nekaj mesecev pozneje napisal spomine na svoj ognjeni krst. Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866 Meine Erlebnisse aus dem Feldzug gegen Preussen 1866.

Zofka Kveder Zbrano delo 4. Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja, (Zbirka Roman). 1.

POVEZANE KNJIGE