Skupnostno tolmačenje

Skupnostno tolmačenje - Vojko Gorjanc, Alenka Morel | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vojko Gorjanc, Alenka Morel
DIMENZIJA
10,95 MB
IME DATOTEKE
Skupnostno tolmačenje.pdf
ISBN
9898586303196

OPIS

Monografija prinaša nova spoznanja o področju skupnostnega tolmačenja. To vsaj v slovenskem prostoru dokaj neraziskano podpodročje tolmačenja zajema tolmačenje v zdravstvenem, pravnem in drugih okoljih javnega sektorja, kjer se tolmači za potrebe skupnosti. Jedro raziskave je prikaz tolmaške interakcije, kjer analiza uporabe jezikovnih sredstev razkriva razmerja moči med udeleženci pri skupnostnem tolmačenju. Predmet raziskave je tolmačen razgovor kot poseben primer sporazumevalnega dejanja, ki vključuje značilnosti diadične in triadične medsebojne izmenjave, umeščen pa je v okvir institucionaliziranega okolja. Avtorja sta predvsem na osnovi metod kritične analize diskurza prišla do opisa skupnostnega tolmačenja v slovenskem prostoru in primerjave med različnimi okolji skupnostnega tolmačenja, s posebnim poudarkom na skupnostnem tolmačenju v postopku mednarodne zaščite. Gre za izjemno aktualno in družbeno pomembno raziskavo, saj so rezultati lahko koristni tudi za uspešno soočanje z begunsko krizo, ko je potreba po učinkovitem medkulturnem sporazumevanju in s tem tudi skupnostnem tolmačenju še veliko večja. (Vesna Mikolič)

V katerih situacijah ga potrebujemo? Trenutno je skupnostno tolmačenje urejeno le v azilnem postopku. Skupnostno tolmačenje je družbeno zelo koristna in dinamična dejavnost, ki se glede na potrebe v družbi hitro spreminja. Literatura AIIC, Association Internationale des Interprètes de Conférence.

Slovenščina v medkulturni komunikaciji. Vojko Gorjanc, Alenka Morel.

POVEZANE KNJIGE