Marijin testament

Marijin testament - Colm Tóibín | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Colm Tóibín
DIMENZIJA
10,14 MB
IME DATOTEKE
Marijin testament.pdf
ISBN
7331478781114

OPIS

Marija, ki sinovega imena noče izreči, obuja spomine na svoje življenje, k temu pa jo spodbujata njegova učenca, ki jo v brezimnem daljnem zatočišču redno obiskujeta (in tudi skrbita zanjo), ker zbirata material za pisanje evangelijev. Njunih obiskov ni vesela, vendar se zaveda, da ne more drugače, skeptična pa je tudi do vsega, kar ji obiskovalca skušata položiti na jezik. Njena zgodba je zato neolepšana in zavezana resnici – čudeži, ki jim je bila priča, sploh niso čudeži – , ker je posredovanje resnice edino, kar jo v zadnjih dneh življenja še zanima. Po sinovi strašni smrti na križu, ki je ni dočakala, ker je, kot pove, zbežala, saj se je bala za svoje življenje, izreče ključno in najbolj sporno vprašanje: Ali je bilo vredno? Izreče ga seveda kot mati, ki se nostalgično spominja sinovih najzgodnejših dni in si želi samo, da bi se lahko vrnila v čas pred usodnimi dogodki, ki so jo za vselej zaznamovali.Tóibínova Marija ni zadržana in plaha, ampak odločna, preudarna in iskrena ženska, njena zgodba pa je napisana v avtorjevem običajnem stvarnem slogu, ki ga obenem, kot v nekakšnem kontrapunktu, preplete z liričnim. Po obsegu bi bila lahko daljša novela ali kratek roman, kot ga je opredelila žirija Bookerjeve nagrade, ko ga je leta 2013 uvrstila v ožji izbor nominiranih del, loteva pa se občutljive tematike, saj daje glas enemu najbolj slovitih in čaščenih ženskih likov iz človeške zgodovine, o katerem pa je le malo znanega. Avtor, ki v romanih tudi sicer največkrat upodablja ženske, je tokrat torej namesto posamične, vsakdanje »junakinje« (kot v Brooklynu ali Nori Webster) izbral ikono in dialog z univerzalnim ženskim likom.

Colm Tóibín je z dolgimi stavki in srhljivo poetičnostjo, ki ves čas izziva občutje neizogibnega, uničevalnega, nepovratnega, ustvaril delo, ki bralca popolnoma podre in potre, a ga hkrati napolni z neko novo, bolj človeško ljubeznijo do ... Glede na specifične okoliščine nastanka predstave in dejstvo, da je posvečena spominu na Tomaža Pandurja, se zdi nujna distanca (in objektivnost, ki je seveda vedno relativna) pri oceni ­projekta Brezmadežna v veliki meri otežena.. Vendar se vse tovrstne potencialne zadrege ob sklepnem crescendu in zadržanih poklonih protagonistke razblinijo. Načrtovali smo, da bo novo sezono mariborske Drame otvorila uprizoritev, zasnovana po romanu Colma Tóibína Marijin testament (2012) v priredbi in režiji Tomaža Pandurja.

Splošne informacije O založbi Marijin testament, delo enega najbolj znanih in uveljavljenih sodobnih irskih avtorjev Colma Tóibína, ki je v prevodu Jureta Potokarja pravkar izšel pri založbi Modrijan v zbirki Bralec, je v tem pogledu zgodba zase. Če bralec spregleda spremno besedilo na platnicah, se mu šele sčasoma posveti, od kod je avtor črpal navdih. Irski pisatelj Colm Tóibín je v kratkem romanu Marijin testament črpal snov iz biblije.

POVEZANE KNJIGE