Marijin testament

Marijin testament - Colm Tóibín | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Colm Tóibín
DIMENZIJA
7,19 MB
IME DATOTEKE
Marijin testament.pdf
ISBN
2078006106398

OPIS

Marija, ki sinovega imena noče izreči, obuja spomine na svoje življenje, k temu pa jo spodbujata njegova učenca, ki jo v brezimnem daljnem zatočišču redno obiskujeta (in tudi skrbita zanjo), ker zbirata material za pisanje evangelijev. Njunih obiskov ni vesela, vendar se zaveda, da ne more drugače, skeptična pa je tudi do vsega, kar ji obiskovalca skušata položiti na jezik. Njena zgodba je zato neolepšana in zavezana resnici – čudeži, ki jim je bila priča, sploh niso čudeži – , ker je posredovanje resnice edino, kar jo v zadnjih dneh življenja še zanima. Po sinovi strašni smrti na križu, ki je ni dočakala, ker je, kot pove, zbežala, saj se je bala za svoje življenje, izreče ključno in najbolj sporno vprašanje: Ali je bilo vredno? Izreče ga seveda kot mati, ki se nostalgično spominja sinovih najzgodnejših dni in si želi samo, da bi se lahko vrnila v čas pred usodnimi dogodki, ki so jo za vselej zaznamovali.Tóibínova Marija ni zadržana in plaha, ampak odločna, preudarna in iskrena ženska, njena zgodba pa je napisana v avtorjevem običajnem stvarnem slogu, ki ga obenem, kot v nekakšnem kontrapunktu, preplete z liričnim. Po obsegu bi bila lahko daljša novela ali kratek roman, kot ga je opredelila žirija Bookerjeve nagrade, ko ga je leta 2013 uvrstila v ožji izbor nominiranih del, loteva pa se občutljive tematike, saj daje glas enemu najbolj slovitih in čaščenih ženskih likov iz človeške zgodovine, o katerem pa je le malo znanega. Avtor, ki v romanih tudi sicer največkrat upodablja ženske, je tokrat torej namesto posamične, vsakdanje »junakinje« (kot v Brooklynu ali Nori Webster) izbral ikono in dialog z univerzalnim ženskim likom.

Modrijan (Bralec, 94), Ljubljana 2016 98 str., 13,90 € + + + + Kdo je avtor Marijinega testamenta Colm Tóibín je eden najbolj uglednih in spoštovanih irskih sodobnih pisateljev. Doslej je objavil osem romanov, dve... Kristjani so že v začetku verovali, da je bil Jezus Božji sin, hkrati pa tudi sam ena od treh Božjih oseb - Bog Sin.Zato so Marijo začeli imenovati Božja mati ali Bogorodnica oziroma Božja porodnica (grško Θεοτόκος, Theotokos].Proti temu poimenovanju je v letu 428 nastopil Nestor, ki je trdil, da je bila Marija le mati človeškega dela Jezusa, ne pa tudi mati Boga. II COLM TOIBIN, MARIJIN TESTAMENT Knjiga ZBIRKA BRALEC, ZALOŽBA MODRIJAN, broširana, dobro ii marijin testament c.

13,90 ... Marijin testament je najpreprosteje rečeno poskus pogledati lik Marije iz drugega zornega kota. Colm Tóibín je z dolgimi stavki in srhljivo poetičnostjo, ki ves čas izziva občutje neizogibnega, uničevalnega, nepovratnega, ustvaril delo, ki bralca popolnoma podre in potre, a ga hkrati napolni z neko novo, bolj človeško ljubeznijo do ... Glede na specifične okoliščine nastanka predstave in dejstvo, da je posvečena spominu na Tomaža Pandurja, se zdi nujna distanca (in objektivnost, ki je seveda vedno relativna) pri oceni ­projekta Brezmadežna v veliki meri otežena..

POVEZANE KNJIGE