Drag šov

Drag šov - Uršul'a Kovalyk | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Uršul'a Kovalyk
DIMENZIJA
4,99 MB
IME DATOTEKE
Drag šov.pdf
ISBN
6589046998465

OPIS

V žarišču 17 kratkih zgodb je notranji svet širokega spektra junakinj, neredko v odnosu do moža, ljubimca, očeta, neznanca, katerih resnični, pristni jaz se iz stvarnega sveta prestavlja v svet sanj, videnj, fantazij, kar jim omogoča, da podvomijo o konstrukciji stvarnosti, jo naredijo znosnejšo.Zgodbe intimno osvetljujejo 70. in 80. leta na Slovaškem kot tudi današnjo družbo v primežu nebrzdanega potrošništva – skozi tajne, nadnaravne notranje svetove, spolnost in telesa mlajših in starejših žensk, v katerih se edino lahko uresničujejo. Otopele ali obupane like dramijo tvegana stanja na meji med sanjami in stvarnostjo, ki jih avtorica neprizanesljivo gradi z nenadnimi ironičnimi, celo igrivimi zasuki.Zbirko s slogovno disciplino zaznamuje predvsem medspolno poudarjen pripovedni angažma in izostrena subjektivnost karakterizacije, skozi katero se bralec poglablja v mistične prostore ‘ almodovarskih’ žensk, njihove misli, stiske, hrepenenja, samoto.Uršuľa Kovalyk (1969) je doslej napisala štiri prozne knjige in šest gledaliških iger. Njena kratka proza je prevedena v številne jezike. S svojim zadnjim delom se je uvrstila med finaliste prestižne nagrade Anasoft litera in zanj prejela nagrado 22. mednarodnega knjižnega sejma Bibliotéka v Bratislavi za najboljše delo slovaške avtorice.

Drag šov namreč po svetu, predvsem po zaslugi priljubljene oddaje RuPaul's Drag Race, postaja vse bolj priljubljen, zakaj ne bi torej tudi Maribor... Med njimi je tudi Uršula Kovalyk, slovaška pisateljica in dramatičarka, ki smo jo v slovenščini predlani spoznali z zbirko kratke proze Drag šov. Piše predvsem o položaju žensk v sodobni patriarhalni družbi, problematizira predpisane družbene vloge in norme. Gibljiva telesa, drag šov in originalne pesmi kate bodoki-halmen skupaj z v živo miksano glasbo didžeja ustvarijo dinamičen in prodoren odrski odvod, s katerim so prepotovali številne festivale in odnesli vrsto nagrad.

1 Anamarija Lampič v kopalkah prava paša za oči ... Organizatorke obljubljajo poučen in zabaven drag šov, v katerem bodo spojile sestrstvo in enotnost z bistvom uporniškega ponosa LGBTQ+ skupnosti. "Kot drag izvajalci menimo, da je naša dolžnost, da si še bolj prizadevamo za enakost po Balkanu in kot zabavljači smo tu, da vas nasmejimo in se imamo lepo," so dodali v sporočilu za javnost. Drag šov.

POVEZANE KNJIGE