Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru?

Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru? - Ivan Vogrič | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Vogrič
DIMENZIJA
5,19 MB
IME DATOTEKE
Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru?.pdf
ISBN
9468650548628

OPIS

Delo izpodbija v zgodovinopisju razširjeno mnenje, da je bilo stoletje od dunajskega kongresa ( 1815) do izbruha prve svetovne vojne (1914) na Slovenskem čas brez vojaških pretresov večjih razsežnosti.Resda tedaj na njem skoraj ni bilo vojaških operacij, je pa bilo posredno prizadeto, saj so slovenski vojaki sodelovali v vojnah zunaj etničbnega ozemlja, vključno z vojaškimi operacijami na Balkanu, ki so vplivale na iztek t.i. dolgega 19. stoletja. Prisoten je bil pojav, ko je več vojakov umrlo zaradi bolezni, kot pa na bojišču, število civilistov, umrlih zaradi "kolateralne" škode, pa je večkrat presegalo število žrtev med vojaki, tudi v času miru.

Resda tedaj na njem skoraj ni bilo vojaških operacij, je pa bilo posredno prizadeto, saj so ... Ivan Vogrič is the author of Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru? (3.00 avg rating, 1 rating, 0 reviews) Pred prvo svetovno vojno se je smrtnost v splošnem zmanjšala. Umrljivost tako žensk ob porodu kot novorojenčkov pa je ostajala visoka.

Da ne bi nikoli pozabili na več kot 10.000 Slovencev, ki so umrli v težkih razmerah in krvavih bitkah vzhodne fronte, so v Gorlicah na Poljskem in na vojaškem pokopališču Ličakiv v Lvovu v Ukrajini odkrili njim posvečena spomenika. Pred sto leti je italijanska vojska sprožila 10. in 11.

POVEZANE KNJIGE