Beg

Beg - Milutin Cihlar - Nehajev | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milutin Cihlar - Nehajev
DIMENZIJA
11,30 MB
IME DATOTEKE
Beg.pdf
ISBN
1592202376790

OPIS

Protagonist romana Đuro Andrijašević ima vse možnosti, da bi uspel v življenju, vendar njegovo življenje med študijem na Dunaju zavije v povsem drugo smer. Kljub finančni podpori solidne meščanske družine zapade v gmotne težave, študij se vleče, dneve preživlja v dunajskih kavarnah. Nazadnje se odloči, da bo fakulteto poskušal končati v Zagrebu. Zdi se, da bo po vrnitvi domov dobil priložnost za nov začetek, a na pot se mu postavita nezaupanje zaročenkine družine, odtujitev od matere in izguba stričeve zapuščine, o kateri je bil trdno prepričan, da mu bo pomagala izviti se iz finančnih zagat. Zaposli se kot učitelj v malomeščanskem Senju, v okolju, ki ga kmalu iz srca zasovraži. Tematika romana je morda še zlasti zanimiva prav za slovenskega bralca, saj usoda glavnega junaka v marsičem spominja tako na literarne kot na resnične like iz slovenske književnosti z začetka 20. stoletja. Lik Đura Andrijaševića nikakor ni ozko vezan na letnico nastanka Bega, saj lahko njegove karakterne lastnosti prepoznamo tako v sodobnem literarnem univerzumu kot v svoji vsakdanjosti. Poleg slogovnih odlik tega dela je bila verjetno prav ta tematska aktualnost razlog, da je bil roman Beg leta 2012 uvrščen med obvezno branje za hrvaško državno maturo.

Pokrajina, provinca ali vilajet (turško vilâyet), kateri je vladal beg, se je imenovala beylik, kar približno ustreza emiratu ali kneževini.. Naslov beg so imeli tudi prvi trije ... This page requires that your browser supports frames.

emigraciji izobraženega kadra v tujino, najpogosteje iz manj razvitih v razvitejše družbe.. Pojav naj bi prispeval k nazadovanju razvoja družbe, izgubi investicij v šolanje strokovnjakov, ki odidejo, prav tako pa naj bi imel ... Beg (turško bey, vodja) je naziv, ki se je tradicionalno uporabljal za vodje manjših turških plemen ali skupin plemen.

POVEZANE KNJIGE