Pomen hiše

Pomen hiše - Alenka Jensterle-Doležal | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alenka Jensterle-Doležal
DIMENZIJA
10,72 MB
IME DATOTEKE
Pomen hiše.pdf
ISBN
7888132639747

OPIS

Morda bi se na prvi pogled podnaslov dela pesnice, pisateljice, prevajalke, novinarke in publicistke Alenke Jensterle-Doležal Pomen hiše: Roman o odraščanju zazdel zavajajoč. Bolj kot s klasično romaneskno strukturo se bralec namreč srečuje s fragmentarnimi odlomki introspektivne kratke proze, s ciklično ponavljajočim se samoizpraševanjem, z izpovednimi utrinki, z drobci slovenskega in ženskega vsakdana, za katerega spričo njegove univerzalnosti pravzaprav sploh ni pomembno, ali vsebuje avtobiografske elemente ali ne, skratka, z intimnimi zapisi, o katerih se na trenutke zazdi, da v večnem krogu lovijo svoj lastni rep in nikoli ne pripeljejo do take ali drugačne epifanije ali olajšanja, do nekega nepreklicnega, odrešujočega in dokončnega spoznanja.Pa vendar: ali ni prav to tisto, kar opredeljuje odraščanje kot proces, ki ni omejen samo na neko sorazmerno kratko, z biološkimi mejniki določeno dobo, temveč je trdo garanje, ki mu ne uidemo do svojega zadnjega diha? Generaciji, ki ji pripadava z avtorico, je bilo že od zibke nekako usojeno, da se bo morala soočiti z nadpovprečno velikim številom eksistencialnih dilem, ki so na trenutke vodile k navidezno protislovnim ali vsaj ambivalentnim modusom čustvovanja in ravnanja. Tu je vas, rojstni kraj, ki duši in utesnjuje, hkrati pa je nikoli doseženi locus hrepenenja ter iskanja lastne identitete; tu je mati, hladna in odmaknjena, kljub temu pa prva, s katero si nenehno želimo vzpostaviti tisti najbolj zaupni, prvinski stik; samo po sebi se razume, da se ambivalenca tega odnosa tako ali drugače odslikava v trudu, da bi zgradili drugačne odnose s svojimi otroki. Tu je spolnost kot nekaj, česar se morda bojimo in do česar morda čutimo odpor, a je obenem način upora; tu so splavi, nezvestoba in platonske ljubezni, ki so morda ideal, niso pa rešitev. V zapisih Alenke Jensterle-Doležal je vse tisto, k čemur se v poskusu, da bi osmislili sami sebe, v spominih vračamo znova in znova, le da vsakič drugače; kako bi lahko to storili bolje kot z zapisovanjem? Ali z besedami avtorice tega dela: »Morda presežemo svojo naključnost prav s tem, da nekomu povemo svojo zgodbo?«Maja Novak

Preverite kaj pomeni sanjski simbol... Plečnikova hiša je sestav več hiš na Karunovi ulici 4-6 v ljubljanski četrti Trnovo, v katerih je od leta 1921 pa do svoje smrti prebival slovenski arhitekt Jože Plečnik.Leta 1957 je posest s hišami in vso izvirno opremo odkupilo mesto Ljubljana in jo odprlo za javnost leta 1974 v okviru Arhitekturnega muzeja.Od leta 2010 je v upravljanju Muzeja in galerij mesta Ljubljana. Zunanje stavbno pohištvo pa je del zunanjega ovoja hiše, ki ga oblikujemo v skladu z arhitekturno zasnovo objekta, ter hkrati element notranjosti. Njuna oblikovna usklajenost je lahko pomembna, ni pa nujna.

V zgornjih dveh nadstropjih so predvideni tudi apartmaji in sobe za goste. Tokrat bomo spregovorili nekaj besed o pojmih, povezanih v zvezi s prenovo objektov. Adaptacija, sanacija, prenova, rekonstrukcija objekta.

POVEZANE KNJIGE