Celje v plamenih revolucije

Celje v plamenih revolucije - Milko Mikola | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milko Mikola
DIMENZIJA
4,52 MB
IME DATOTEKE
Celje v plamenih revolucije.pdf
ISBN
4208062571177

OPIS

Celje spada med tista slovenska mesta, ki jih je komunistično revolucionarno nasilje najmočneje prizadelo in ga hkrati tudi za vedno močno zaznamovalo. Celjski zgodovinarji, ki so o povojni zgodovini Celja pisali v času komunističnega režima, tega nasilja sploh niso omenjali, kot da ga sploh nikoli ni bilo, kar velja tudi za tedanjega najvidnejšega celjskega zgodovinarja Janka Orožna.V njegovem obsežnem delu Oris sodobne zgodovine Celja in okolice 1941– 1979, ki je izšlo leta 1980, o nasilju komunistične revolucionarne oblasti v Celju ni zapisane niti besedice. Orožna nekoliko opravičuje dejstvo, da tudi če bi o njem hotel pisati, mu tedanja oblast tega ne bi dovolila objaviti. Kot namreč lahko ugotovimo iz dokumenta Občinskega komiteja ZKS Celje z dne 2. aprila 1976, ki nosi naslov Pripombe k gradivu, ki nam ga je posredoval tov. prof. Orožen (hrani ga Zgodovinski arhiv Celje), je Občinski komite ZKS Celje Orožnovo delo pri pripravljanju te knjige sproti spremljal in preverjal, da ne bi bilo v njej zapisanega česa takšnega, kar bi partiji ne ustrezalo.

Poboji, etnično čiščenje, revolucionarno sodstvo, preganjanje duhovščine in višjega sloja, predvsem pa drugače mislečih - knjiga z naslovom Celje v plamenih beleži dogajanje v povojnem Celju, v mestu, ki ga je revolucionarno nasilje še posebej ... V njegovem obsežnem delu Oris sodobne zgodovine Celja in okolice 1941- 1979, ki je izšlo leta 1980, o nasilju komunistične revolucionarne oblasti v Celju ni zapisane niti besedice. Orožna nekoliko opravičuje dejstvo, da tudi če bi o njem hotel pisati, mu tedanja oblast tega ne bi dovolila objaviti. Celjska Mohorjeva družba in Dom sv.

februar - 2. postna nedelja maše: ob 8.00 - za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve - + Alojzij Zupan, greg.

POVEZANE KNJIGE