Begunstvo profesorja Tofana

Begunstvo profesorja Tofana - Mateja Ratej | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mateja Ratej
DIMENZIJA
7,88 MB
IME DATOTEKE
Begunstvo profesorja Tofana.pdf
ISBN
1927125913711

OPIS

Knjiga prikazuje življenjsko zgodbo Hilarija Tofana, profesorja zgodovine in zemljepisa na mariborski realni gimnaziji ter begunca iz Črnovic (Bukovine, sedanje Ukrajine), ki je v letih 1919– 29 s soprogo Konstanco živel v Mariboru. Zakonca sta bila leta 1929 ovadena na mariborskem Okrožnem sodišču: Hilarij zaradi posilstva služkinje Cecilije Miško, ki je trdila, da je rodila njegovega otroka, Konstanca pa zaradi domačega zdravljenja in posledične smrti petnajstletne služkinje Margarete Dobaj. Njuna kazenska spisa, ki ju hrani Pokrajinski arhiv Maribor, ponujata enkratno razgrnitev težavnega vživljanja zakoncev v svet, ki je po prvi svetovni vojni rasel v novih miselnih okvirih.Pripoved o profesorju Tofanu je nujno tudi kulturnozgodovinski prerez Maribora in deloma Črnovic. Izjemno zanimiva za analizo je identiteta beguncev Tofan, ki sta v sebi boleče prepletala nemško, rusko, ukrajinsko, poljsko, slovensko in romunsko zavedanje, kar je edinstvena ilustracija razpada kulturnih imaginarijev po koncu avstro-ogrskega in ruskega imperija.

3,68 € 4,00 € VOJNA PO VOJNI. Mateja Ratej-8%.

Mateja Ratej-8%. 3,68 € ... Knjiga Begunstvo profesorja Tofana zgodovinarke Mateje Ratej (Modrijan) je lep primer nadvse dragocenega zlaganja sestavljanke, ki ji manjka še veliko komponent, saj več kot polstoletnega načrtnega ignoriranja naše zgodovine pred »letom nič« ni mogoče zlahka nadoknaditi. Prosimo, da s klikom na gumb "Potrdi," potrdite uporabo piškotkov in tako vklopite vse funkcije spletne strani Knjigoljub.

POVEZANE KNJIGE