Albert Sirk

Albert Sirk - Alina Carli, Milček Komelj, Vid Lenard | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alina Carli, Milček Komelj, Vid Lenard
DIMENZIJA
6,28 MB
IME DATOTEKE
Albert Sirk.pdf
ISBN
3386520332597

OPIS

Pobuda za novo monografijo je prišla iz Osnovne šole Alberta Sirka v Križu, ki je ob 40. obletnici poimenovanja šole po slikarju pripravila delovni zvezek z naslovom Albert Sirk - slikar našega morja, z namenom, da bodoči kriški rodovi ne bi pozabili na slavnega rojaka.Ta monografija o marinistu Albertu Sirku je sad večletnega raziskovanja njegovega dela, zasnovana pa je predvsem na fotografskem materialu, ki smo ga uspeli posneti ali pridobiti, ter na pregledu časopisja in ostale literature, predvsem pa na izčrpnem opisu njegovega življenja in dela, ki ga je iz prve roke podal umetnostni zgodovinar Fran Šijanec. Z njo poskušamo ponovno osvetliti to pomembno osebnost, ki je slovenski umetnosti dodal nov odtenek z okusom in vonjem po morju.Sirk je pogosto spregledan v večjih pregledih slovenske umetnosti 20. stoletja, zato pa so toliko bolj dragocena pričevanja in kritike, ki so neposredno spremljale njegovo življensko in likovno pot.

maja 1887 13. septembra 1947 Kraj rojstva/smrti Albert Sirk (1887-1947) ; Nadomestna imena: Jožinov Berto: Opis: slovenski slikar, učitelj in ilustrator: Datum rojstva/smrti: 26.

Slikar . Založnik. Albert Sirk : razstava marin : Galerija Meblo Nova Gorica, september-oktober 1974 by Albert Sirk ( Book ) 1 edition published in 1974 in Slovenian and held by 6 WorldCat member libraries worldwide Albert Sirk: Jadrnice se vračajo, 1935, olje, juta (Foto: Janko Dermastja in Bojan Salaj/Narodna galerija) Razstava primerno predstavi likovni opus slikarja, ki je po impresionistih dodal novo dimenzijo v slovensko likovno ustvarjalnost v času, ko so prevladovali modernejši tokovi. Albert Sirk, slikar morja iz Celja "Obraz odprt razgiban kakor morje, širok ih pleč kot skala je maestro, življenje mu je dobesedno pestro, poglejte ga, priznajte, kakšen šior je!" (Tako je opisala Alberta Sirka Meta Rainer.

POVEZANE KNJIGE