Mali nočni kvartet

Mali nočni kvartet - Vinko Möderndorfer | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vinko Möderndorfer
DIMENZIJA
12,94 MB
IME DATOTEKE
Mali nočni kvartet.pdf
ISBN
5743461714914

OPIS

V knjigi Mali nočni kvartet so zbrane štiri nove Möderndorferjeve gledališke igre: Evropa, Mali nočni kvartet, Obiski in Nostalgična komedija. Čeprav se igre med seboj razlikujejo (ločijo se že po podnaslovih, ki jih avtor tudi tokrat dodaja po skrbnem premisleku: prva drama je opremljena s celim zaporedjem žanrskih oznak, »drama s sporočilom, hudo blasfemična farsa, poetična burleska, težka evropska mora in še marsikaj«, druga je podnaslovljena z glasbeno oznako »adagio molto cantabile«, tretja je preprosto »komedija« in zadnja, ki nosi žanrsko opredelitev »komedija« že v naslovu, je poleg tega še »komična pripoved o času in ljudeh«), jih povezuje prepoznavna Möderndorferjeva avtorska pisava.

V tem ne ponuja pravih presenečenj, novih perspektiv ali širjenja razumevanja, temveč deluje predvsem na "etični pogon," z vzbujanjem sočutja pri gledalcu in deljenjem potrebe po večji občutljivosti do drugih - zapišimo raje - občutljivosti do sočloveka. Mali nočni kvartet je presenetljivo napeta in globoko pretresljiva igra. Dogajanje v njej se stopnjuje od absurdistično obarvanega nenavadnega nočnega obiska do razkritja velike človeške tragedije in izteka v katarzično intoniran, vsebinsko odprt konec.

Möderndorfer je predstavo tudi režiral, kar je v slovenskem gledališču dokaj pogosto. Tokrat v Kulturnicah o novih knjiigah domačih avtorjev. To so: ''Telo iz črk'' Milana Dekleve, ''Besede nad oblaki'' Evalda Flisarja, ''Mali nočni kvartet'' Vinka Möderndorferja, ''Garaže'' Urbana Vovka.

POVEZANE KNJIGE