˝Na žegen!˝

˝Na žegen!˝ - Mojca Ravnik | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mojca Ravnik
DIMENZIJA
8,96 MB
IME DATOTEKE
˝Na žegen!˝.pdf
ISBN
8395982392270

OPIS

Knjiga govori o žegnanju in božično-novoletnih šegah v Ukvah, v katerih imajo nosilno vlogo rekruti, osemnajstletni fantje, skupaj z dekliškimi vrstnicami. Največ pozornosti namenja žegnanju, ki ga praznujejo na sv. Jakoba, 25. julija, oziroma na bližnjo nedeljo. Po predstavitvi Kanalske doline in Ukev avtorica prikaže priprave na žegnanje, praznične jedi, oblačilni videz in zabavne prireditve v dneh pred žegnanjem, ki so jih prazniku dodali v novejšem času.Na žegnanju pa spremlja dogajanje, ki ga vodijo rekruti z vrstnicami, od jutranje maše do večernega plesa, s petjem in muziko. Žegnanje predstavi kot praznik skupnosti, sorodstva in sosedstva. Osemnajstletniki na njem doživijo zrelost svoje generacije. Ukve so vas pevcev, na žegnanju pride do izraza bogato izročilo ljudskega, cerkvenega in zborovskega petja. Rekruti postavljajo tudi božično drevo in koledujejo ob spremljavi pevcev in vrstnic. Lepo petje, muzika, sodelovanje vaščanov vseh starosti in zavzetost mladine so največje značilnosti žegnanja in božično-novoletnih šeg v Ukvah. Za primerjavo je nekaj strani namenjenih tudi žegnanju v bližnjih Žabnicah.

Obiskovalcem se ni treba našemiti v čarovnice ali vampirje, edina čudežna sila, ki se jih bo polastila, je sila dobre muzike. Čakajo na 'žegen' direkcije. V Litiji še vedno čakajo na obljubljeni obisk predstavnikov Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) in skupni ogled najbolj kritičnih delov državnih cest v občini, na podlagi katerega se bodo lotili prednostnih nalog. Tokratni "žegen" velikonočnih jedi bodo opravili prek televizijskega prenosa, je sporočila Katoliška cerkev.

Na konjički sedlice, Na sedlici sinek vaš, Sinek ima srebern pas. (kolednica, Bela krajina) Silvestrovo in novo leto Silvestrovo, ali starega leta dan (31.

POVEZANE KNJIGE