Smrt kraljuje povsod in bela Smrt triumfira

Smrt kraljuje povsod in bela Smrt triumfira - Tine Germ | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tine Germ
DIMENZIJA
9,5 MB
IME DATOTEKE
Smrt kraljuje povsod in bela Smrt triumfira.pdf
ISBN
5721277332857

OPIS

Monografija, posvečena Valvasorjevemu Prizorišču človeške smrti v treh delih (Theatrum mortis humanae tripartitum, 1682), prvič celovito predstavi izjemno zanimivo, vendar širši javnosti premalo znano knjigo barona z Bogenšperka. Kot umetnostni zgodovinar se Tine Germ osredotoča na ikonografsko analizo bakroreznih ilustracij, ki krasijo knjigo, vendar jo hkrati tudi ustrezno umesti v literarni žanr poučno-moralističnih »prizorišč«, ki so bila v Valvasorjevem času zelo popularna. V štirih tematskih poglavjih nas avtor popelje skozi Valvasorjevo delo, ki v besedi in sliki govori o vsemogočni Smrti, ničevosti posvetnih dobrin in minljivosti človeškega življenja. Z raziskovanjem ikonografskih vidikov, ki so bili v starejši literaturi docela spregledani, opozarja na aktualnost in izvirnost »tega drobnega delca« (kot ga skromno imenuje Valvasor) in bistveno nadgradi naše védenje o vpetosti Prizorišča smrti v evropski kulturni kontekst. Skrbna primerjalna analiza ilustracij v Theatru in grafik, ki jih je imel Valvasor v svoji bogati zbirki, razkriva številna spoznanja o baronu kot ljubitelju umetnosti in o krogu umetnikov, ki so sodelovali pri nastanku njegovih knjig v grafični delavnici na Bogenšperku. Monografija ni samo pomemben prispevek k boljšemu poznavanju Valvasorjevega dela – z novih vidikov osvetljuje tudi pomen njegovega umetnostnega kroga v kontekstu razvoja baročne emblematike in ikonografije Smrti v zgodnjem novem veku.

Monografije pa ne odlikuje le velika količina na novo pridobljenih izvirnih spoznanj, temveč tudi lep in razumljiv jezik - obe potezi danes v humanistiki žal nista več samoumevni. Abstract. Tine Germ: Smrt kraljuje povsod in bela Smrt triumfira: Valvasorjevo Prizorišče človeške smrti v evropskem kontekstu Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, 2015, 176 strani, 68 ilustracij Umetnostni zgodovinar Tine Germ je v zadnjih letih Valvasorjevemu delu Theatrum mortis humanae tripartitum iz leta 1682 posvetil vrsto raziskav, njihove ... Monografija, posvečena Valvasorjevemu Prizorišču človeške smrti v treh delih (Theatrum mortis humanae tripartitum, 1682), prvič celovito predstavi izjemno zanimivo, vendar širši javnosti ... Ars & Humanitas (2017-07-01) .

Valvasorjevo Prizorišče človeške smrti v evropskem kontekstu. Tine Germ.

POVEZANE KNJIGE