Shranili smo jih v bančah

Shranili smo jih v bančah - Karmen Kenda-Jež | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Karmen Kenda-Jež
DIMENZIJA
3,50 MB
IME DATOTEKE
Shranili smo jih v bančah.pdf
ISBN
2812586159836

OPIS

Izsledki raziskave slovenskega oblačilnega izrazja v Kanalski dolini, ki je v sodelovanju s Slovenskim kulturnim središčem Planika Kanalska dolina potekala v letih 2003– 2007, so v monografiji urejeni v trijezični (slovensko-italijansko-nemški) konkordančni izrazijski slovar. Začetna, slovensko-italijanska razdelka vsebujeta prepis narečnega besedila Oblačila naših dedkov in babic glavne informantke Marie Moschitz, obogaten s slikovnim gradivom, in slovarski uvod s predstavitvijo raziskave, prikazom sestave gesel ter seznamom kratic in krajšav. Slovar v celoti temelji na prepisih posnetkov narečnih besedil, urejenih v podatkovno zbirko. Lažje iskanje po slovarju (tudi več- in drugojezičnim uporabnikom) omogočajo knjižnoslovensko-narečni, italijansko-slovenskonarečni in nemško-slovenskonarečni seznam.Ker se je gradivo za slovar začelo zbirati s popisovanjem izrazja za posamezne kose ohranjenih oblačil, zgradba slovarja še vedno odraža prvotno neposredno povezavo med popisanim besedjem in ohranjeno predmetnostjo; tako je npr. nabor izrazja za ženska oblačila in njihove dele veliko bogatejši kot za moška. Raznovrstnost ohranjenih oblačil in poimenovanj zanje priča o razpetosti med zavezanostjo izročilu in odprtostjo za novo, ki je bila posledica neprestanih medkulturnih stikov na tem območju, med ljudsko obrtjo in načrtnim izobraževanjem na tečajih krojenja in šivanja, med vaškim in mestnim.Slovar je nastal na podlagi približno 1400 zvočnih izsečkov iz okrog 16 ur posnetkov vódenih pogovorov in obsega 568 iztočnic. V geslovnik so bile poleg izrazja pritegnjene tudi sopojavnice. Ker gre za slovar konkordančnega tipa, so v geslih (v oblikovnem razdelku) zabeležene samo tiste besedne oblike, ki se pojavljajo v gradivu. Geselska struktura je zasnovana tako, da omogoča nadaljnje dopolnjevanje in širjenje slovarja, in sicer tako v okviru posameznega gesla kot pri prehajanju na druga pomenska področja do splošnega slovarja ziljskega narečja v Kanalski dolini.

"Že prejšnji petek smo začeli pripravljati ... Že brskate po vrečicah s semeni, ki ste jih prejšnjo sezono shranili, da jih boste letos sejali? Morda pa kupujete nova semena za novo sezono. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki bodo pomagali, da semena lepše vzniknejo v novo življenje. "V zadnjih letih smo spremenili urnik, včasih smo delali do večera, zdaj pa je Koper popoldan prazen.

Pri poimenovanju stolpcev v podatkovnih zbirkah, kamor sodijo tudi datoteke v excel-u in tabele v SAS-u, izbiramo nazive po istem principu kot pri imenih datotek. Morda bodo nazivi krajši, saj jih pri obdelavi podatkov pogosto uporabljamo - tipkamo. V Planici so organizatorji pod budnim očesom vodje tekmovanja Jelka Grosa ta teden začeli z bagri razkrivati shranjen sneg - v dolini pod Poncami svežega snega ta čas še ni - in odkrili, da jih je pokrit s sekanci lepo počakal do organizacije decembrskega SP.

POVEZANE KNJIGE