Koristnost nekoristnega

Koristnost nekoristnega - Nuccio Ordine | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nuccio Ordine
DIMENZIJA
12,65 MB
IME DATOTEKE
Koristnost nekoristnega.pdf
ISBN
5021846236880

OPIS

Ni res – niti v času krize – , da je koristno zgolj to, kar ustvarja dobiček. V merkantilnih demokracijah obstajajo znanja, ki veljajo za »nekoristna«, pa se nazadnje izkažejo kot izjemno koristna.V tem sijajnem in izvirnem eseju nas Nuccio Ordine opozarja na koristnost nekoristnega in na nekoristnost koristnega. S pomočjo razmišljanj velikih filozofov (Platona, Aristotela, Čuang Cija, Pica della Mirandole, Montaigna, Bruna, Campanelle, Bacona, Kanta, Tocquevilla, Newmana, Poincaréja, Heideggerja, Batailla) in velikih piscev (Ovidija, Danteja, Petrarke, Boccaccia, Albertija, Ariosta, Mora, Shakespearja, Cervantesa, Miltona, Lessinga, Leopardija, Hugoja, Gautierja, Dickensa, Herzena, Baudelairja, Stevensona, Kakuza Okakure, Garcíe Lor-ce, Garcíe Márqueza, Ionesca, Calvina, Fosterja Wallacea) nam dokazuje, kako nam obsedenost s posedovanjem in kult koristnosti siromašita duha in s tem ne le ogrožata šole in univerze, umetnost in ustvarjalnost, marveč uničujeta tudi nekatere temeljne vrednote, kot so dignitas hominis, ljubezen in resnica. Abraham Flexner pa nas v svojem eseju, prvič prevedenem v slovenščino, opominja, da nas tudi znanosti učijo, kako koristna je lahko nekoristnost. Če bo Homo sapiens še naprej izločal brezinteresnost in nekoristno ter ubijal razkošja, ki jih ima za odvečna, je vprašanje, ali bo lahko človeštvo naredil bolj človeško.S predgovorom Borisa Pahorja.

Vse, kar tega ne omogoča, je nekoristno. Tako razmišljanje v zadnjih letih tudi pri nas potiska na družbeni rob vse, kar se ne da takoj prevesti v ... KORISTNOST NEKORISTNEGA Prevod Irena Trenc Frelih, predgovor Boris Pahor, urednik Tine Logar, 184 strani, cena: 22,95 EUR.

gimnazije v Celju mag. Tatjana Rozman, tema pa zelo aktualna, saj bo predavateljica osvetlila vprašanjue postresničnega v sodobnem svetu, spreminjanja naše vednosti skozi preteklost, usodo mitskega in čudežnega ter zmanjševanje vloge ... Koristnost nekoristnega v času epidemije Sedem kratkih razmišljanj izpod digitalnega peresa nekega nekoristnega slovenskega prosvetarja Knjižnemu eseju je dodano še besedilo (prav tako prvič prevedeno v slovenščino) Koristnost nekoristnega znanja iz leta 1939, ki ga je napisal znani ameriški pedagog in ustanovitelj Inštituta za napredne študije v Princetonu Abraham Flexner, ki je spodbudilo nastanek osnovnega besedila knjige.

POVEZANE KNJIGE