Kukavice

Kukavice - France Planteu | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
France Planteu
DIMENZIJA
10,70 MB
IME DATOTEKE
Kukavice.pdf
ISBN
7917195053874

OPIS

Dogajanje romana je postavljeno v vaško in deloma v mestno okolje današnjega časa, spretno prepleteno z reminiscencami na drugo svetovno vojno in povojno obdobje. Glavni protagonist Valentin Kalar se skuša prebiti iz socialne zapostavljenosti med enakovredne člane družbe. Na začetku je nekako prepuščen samemu sebi, potem pa se nenadoma pojavi pred leti »izginuli« oče Anton Kalar, ki vendar ni pozabil na svoje v Lepi vasi. Pomembno vlogo ima Cilka, učiteljica v pokoju, ki se zavzame za Tineta, da se more povzpeti s socialnega dna vse do srednje šole. Ob tem se razvije romanca s študentko medicine Nežko Pak, ki s svojo osebnostjo odločilno vpliva na Tineta, da se prične učiti in se zave, da je treba krepko poprijeti za delo, če hoče kaj doseči. Avtor skuša v svojem delu poudariti pomen tiste medsebojne dobrote, ki je še kako potrebna med ljudmi, a je žal med nami vse bolj odrinjena. »Dosti Valentinov sem srečal na vasi in v mestu, manj je bilo Antonov in še manj Cilk in Nežk,« je zapisal avtor v dopisu ob predstavitvi knjige.O avtorjuFrance Planteu (rojen 7. 2. 1937 v Mariboru) je začel svet knjige odstirati že kot otrok v velikem dedkovem čebelnjaku. V gimnazijskih letih je kot dijak 1. klasične gimnazije v Mariboru objavljal v Mladih potih. Med študijem slavistike in bibliotekarstva v Ljubljani je sodeloval v literarnem društvu Mlada Ljubljana, kjer je spletel prijateljske vezi z Valentinom Cundričem, Marjanom Tomšičem in Levom Detelo. Diplomiral je leta 1962. Poučeval je na več osnovnih in srednjih šolah, leta 1971 pa se je zaposlil kot bibliotekar najprej v Mariborski knjižnici, pozneje v Škofijski teološki knjižnici v Mariboru. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v prosvetne vode in sicer kot bibliotekar in profesor slovenščine na Osnovni šoli Videm. Z Jožetom Topolovcem Haložanom je vse od začetka sodeloval pri reviji Oznanjenje, kjer je od leta 2000 do 2003 v nadaljevanjih objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori. Pri mariborski založbi Rotis so mu leta 2006 objavili roman Obsojeni na preteklost, literarni odmev na dogajanje po osamosvojitvi Slovenije.

Ku-ku, ku-ku nam ptička prepeva. ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Spomladi 2013 je z naslovom Klic kukavice izšla v precej nizki nakladi, a ob spodbudnih kritikah (tudi drugih piscev kriminalk), v veliko prodajno uspešnico pa se je skoraj prek noči prelevila nekaj mesecev pozneje, ko se je izkazalo, kdo se dejansko skriva za psevdonimom Robert Galbraith.

K. Naša kukavica je zapustila anteno kot elektromagnetno valovanje s hitrostjo svetlobe. To je 300.000 km/s.

POVEZANE KNJIGE