Dva brata, trije svetovi

Dva brata, trije svetovi - Monika Žagar | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Monika Žagar
DIMENZIJA
6,93 MB
IME DATOTEKE
Dva brata, trije svetovi.pdf
ISBN
2396745342571

OPIS

Romansirana biografija avtoričine družine Žagar, ki je v začetku prejšnjega stoletja na Notranjskem razvila uspešno družinsko lesno industrijo.Osrednji del knjige govori o ideološki razcepljenosti med bratoma v med- in povojnem obdobju ter o konkretnih in skritih posledicah odvzema velikega premoženja po koncu vojne. Zgodba je osebna in hkrati tipično slovenska: v prelomnih trenutkih je ideologija postavila med brata globok prepad. Avtorica ob raziskovanju preteklosti te razdvojenosti ne poglablja, skuša jo razumeti in preseči.To ji je odlično uspelo s prepričljivimi večplastnimi liki, napeto dramaturgijo, predvsem pa s poetičnim in odprtim koncem. Prepriča nas, da je zgodba močnejša od ideologije, sedanjost pomembnejša od preteklosti.Monika Žagar je študirala na ljubljanski Filozofski fakulteti in na univerzi v Oslu in Aarhusu, doktorirala je na kalifornijski univerzi v Berkeleyju iz skandinavistike. Zadnji dve desetletji je profesorica skandinavskih študij na univerzi v Minnesoti.

Knjiga je bila nominirana za najboljši literarni prvenec, po njej so posneli tudi igrano-dokumentarni film. JFIF ExifII* V ^( i f & & 0210 0100 @ICC_PROFILE 0ADBE mntrRGB XYZ 3;acspAPPLnone -ADBE cprt 2desc 0kwtpt bkpt rTRC gTRC bTRC rXYZ gXYZ bXYZ textCopyright 2000 Adobe ... Ideologi in oporečniki izpod peresa akademika Janka Kosa in Dva brata, trije svetovi avtorice Monike Žagar sta knjigi, ki na osnovi življenjskih zgodb in osebnih izkušenj prikazujeta nemirni, v marsičem prelomni čas 20. stoletja..

Všeč mi je Všeč mi je Slovenske pisateljice Monike Žagar, ki je dolgo živela v Združenih državah Amerike in na univerzi Berkley predavala skandinavistiko, pred tremi leti še nismo poznali, nato pa je presenetila in navdušila s svojim prvencem Dva brata, trije svetovi, biografskim romanom o družini, ki jo je po drugi svetovni vojni razdelila ideologija.Sedaj nadaljuje trend navdihujočega pisanja z delom, ki ... Dva brata, trije svetovi Zgodba o dveh bratih, ki sta zaradi vrtinca zgodovine ostala na dveh ideoloških bregovih, je izjemno zanimiva, dramska in emotivna. Ravno tako je izbira pripovedovalke, vitalne in zanimive ženske Monike Žagar, za zgodbo in film zelo koristna - je živa pričevalka zgodovine, njena zgodba sama po Monika Žagar je v slovenski literarni prostor pogumno zakorakala leta 2015 z biografskim romanom Dva brata, trije svetovi, ki si je prislužil nominacijo za najboljši literarni prvenec.

POVEZANE KNJIGE