Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete 1945-1960

Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete 1945-1960 - Jože Hudales | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jože Hudales
DIMENZIJA
4,17 MB
IME DATOTEKE
Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete 1945-1960.pdf
ISBN
4778433157301

OPIS

V raziskavi o nastajanju mesta Velenje avtor na osnovi uporabe različnih razpoložljivih virov začrta najpomembnejše poteze burnega razvoja, ki ga je to najmlajše slovensko mesto doživljalo od konca 2. svetovne vojne do začetka šestdesetih let 20. stoletja. Velenje je posebej zanimiv primer, ker je ravno v tem obdobju iz skromnega trga z osemsto prebivalci, kolikor jih je štelo leta 1948, v pičlih treh desetletjih preraslo v eno največjih slovenskih mest s petindvajset tisoč prebivalci, poleg tega pa v ta čas segajo korenine tistega, kar je Velenje naredilo za »socialistični čudež«. Tedaj je nastajala »velenjska pravljica«, ki je že od srede petdesetih let 20. stoletja navduševala Slovenijo in Jugoslavijo ter odmevala celo po Evropi. Avtor v knjigi naniza tudi vrsto zanimivih in manj znanih ter kritičnih pogledov na to obdobje, razkriva boj za politično interpretacijo velenjskih »zgodovin« in nekatere napačne poteze boja za »novega rudarja« v socialistični družbi, ki naj bi imel poleg nekdanjih »proletarskih« tudi nekatere urbane poteze in ideale nove družbe ter prizadevanja za zmago »urbanega« Velenja nad »ruralnim«.

Umetnica že leta snema in arhivira video in avdio material z zametki idej, ki jih pozneje artikulira in zmontira v videe, filme in instalacije. POLETJE V MESTU, Koncert: Proti toči Koncert: Proti toči Cantante Cafe in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, vabijo na koncert skupine Glinasti golobi. Maribor - Oder Poletje v mestu (terasa Gosposka - Vetrinjska) dogodki v mestu: ODER POLETJE V MESTU: 3.

2015: Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete 1945-1960. Ljubljana.

POVEZANE KNJIGE