Valvasorji

Valvasorji - Boris Golec | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boris Golec
DIMENZIJA
3,79 MB
IME DATOTEKE
Valvasorji.pdf
ISBN
5019868003263

OPIS

Monografija o kranjski plemiški rodbini Valvasor v obdobju od 16. do prve polovice 19. stoletja le za spoznanje podrobneje obravnava življenje in delo polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641– 1693) kakor življenjske poti drugih rodbinskih članov. Prednostni namen obsežne raziskave je namreč osvetliti vzpone, padce, tegobe in uspehe posameznikov in plemiške družbe našega prostora. Družbe, ki jo družijo genealoške vezi, pripete na skupno rodovno deblo, katerega začetnik je bil severnoitalijanski priseljenec, anonimni služabnik Hieronim Valvasor. Njegov neobičajni vzpon med zemljiške gospode in plemiče je podobno presenetljiva zgodba, kot bo nenavaden raziskovalni duh Hieronimovega vnuka Janeza Vajkarda stoletje pozneje in po dveh stoletjih nagel upad biološke moči tedaj že razvejene rodbine. Valvasorji so danes eden od izumrlih plemiških rodov, ki je v svojem času na Kranjskem nekaj pomenil, čeprav ni spadal med starejše, tiste z najvišjim naslovom, najbogatejše in najvplivnejše. Njegove rodbinske veje so bile različno uspešne in ugledne, posamezniki pa so sestavljali pisano paleto od veljakov in drugače izstopajočih.Kljub vsej veljavi in pomenu nekaterih rodbinskih članov v javnem življenju Kranjske v 17. in prvi polovici 18. stoletja bi ta rodbina postala zgolj ena od izumrlih plemiških rodbin iz osrednje slovenske dežele, če se ne bi visoko nad vsemi Valvasorji dvigalo ime polihistorja Janeza Vajkarda. Samo z njim in posebej zaradi njegove monumentalne Slave vojvodine Kranjske (1689) se je njegov rod trajno zapisal v zgodovino dežele in širšega prostora, tako da ima Valvasorjevo rodbinsko ime danes posebno težo. Slava je našla svoje mesto tudi v podnaslovu monografije, na sredi med vzponom in zatonom rodbine.

Ti nas ogrožajo, celo bolj kot Huni nekoč. BORIS GOLEC: VALVASORJI 30,00 € Dodaj v košarico; BORIS JELCIN: POLNOČNI DNEVNIK 6,00 € Dodaj v košarico; BORISLAV JOVIĆ: ZADNJI DNEVI SFRJ 10,00 € Dodaj v košarico; BORUT RUTAR: IZ PRIMORSKE EPOPEJE 10,00 € Dodaj v košarico; BRANKO BOŽIČ: GASILSTVO NA SLOVENSKEM DO LETA 1941 10,00 € Dodaj v košarico; BRANKO REISP: JANEZ ... Filozofski vestnik 36/2 The Issue With Kant Filozofski vestnik Edited by: Rado Riha, Jelica Šumič Riha, Jan Voelker Year: 2015 Na našem političnem parketu je kot na kravjem balu: veliko mukanja in prerivanja. Tudi ti Valvasorji pa domnevno prihajajo z Bergamaškega. Foto: Wikipedia Znanstveni svetnik in izredni profesor pripravlja knjigo o Janezu Vajkardu Valvasorju, ki bo predvidoma izšla konec prihodnjega leta ali v začetku 2015. Prelepa Moravška dolina skriva številne zanimivosti.

Ljudje z vizijo, častjo in pripadnostjo svojemu narodu. Imamo take ljudi - morda so zakleti pod Peco.

POVEZANE KNJIGE