Pripovedka o Alojziji Lojzi Lujzi

Pripovedka o Alojziji Lojzi Lujzi - Breda Smolnikar | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Breda Smolnikar
DIMENZIJA
11,61 MB
IME DATOTEKE
Pripovedka o Alojziji Lojzi Lujzi.pdf
ISBN
4187691851012

OPIS

Odlomek:Nekje še mora biti neka fotografija iz mladosti Alojzije Lojze Lujze, rjavkaste barve je, zabrisana od starosti, na njej stoje v ovalnem krogu tedaj modernega fotografa iz Ljubljane, oblečene v najlepša oblačila, tri sestre iz Drtije v Moravčah: velika, zajetna Ana, takrat že poročena, na tej sliki noseča, ki se je kdo ve kdaj izbrisala iz časa in spomina in nihče ne pozna več njenih potomcev, pa Markezkovka, ki bi ji bilo treba poiskati ime, gotovo je bilo imenitno, gosposko, bahavo, da bi ji pristajalo. Saj je ni bilo v vsej moravški dolini take lepote, kot je bila Markezkovka. Zadnja je prihajala k maši; ko so bili že vsi zbrani v cerkvi, je prihajala s šumečimi spodnjimi krili, napihnjena, pozibavajoča se v bokih, vedno v drugi obleki, po zlatnini bi lahko tekmovala z vsako mestno gospo. Pa zlata ura, ki jo je prinesla iz Amerike, pa bele rokavice, kakršnih Moravčanke niso nosile – še danes bi lahko povprašali kakšno staro, upognjeno devetdesetletnico na Moravškem, če se je spominja, pa bi se prej sključena in toga starka gotovo razživela, oči bi se ji zasvetile v starem sovraštvu, prav gotovo še nosi Markezkovko v otrplem, omrtvelem spominu. Ko se je Markezkovka vrnila iz Amerike, je bila samo še lepša, še bolj napihnjena in domišljava, črnih oči in las, bele polti, postavna in brhka, da se to vidi še na tisti obledeli, stari fotografiji izpred prve svetovne vojne, vsa vase zagledana stoji na tisti sliki, brez sledu smehljaja, take ženske ni bilo ne prej ne pozneje na Moravškem, kot dekle se je pretepala z vrstnicami, jih tunkala v tolmunu, jih lasala, jim trgala obleko, metala blato vanje, jih zmerjala, se ruvala tudi s fanti, če je tako naneslo. Z iste fotografije se smehlja tudi svetlolaso, nežno, krhko dekle, jasnih oči strmi v fotografa. Nihče ne bi mogel v njej prepoznati kasnejše Alojzije Lojze Lujze. Takrat so jo klicali za Lojzko.

Avtorica v svojih ilustriranih pripovedkah za odrasle - doslej jih je izšlo že šest - učinek grotesknega paradoksalno dosega s trmastim vztrajanjem pri resničnem. PRIPOVEDKA O ALOJZIJI LOJZI LUJZI, kratka proza, Blodnjak, Novo mesto 2015 SI DEKLE ALI SI ŽENA, izključno za starejše - izdano ob avtoričini 75-letnici, kratka proza, samozaložba, Depala vas 2016 Pripovedka o Alojziji Lojzi Lujzi, (izključno za starejše), 2015 Predloga:COBISS.SI-ID=279741440; Pripovedka o Amaliji Kurzthaller, (izključno za starejše), 2015 Predloga:COBISS.SI-ID=281826304; Pripovedka o Julki, Česnuli, Mari, Naci Paci in Milki s Polja, (izključno za starejše), 2015 Predloga:COBISS.SI-ID=281826560 Pripovedka o Alojziji Lojzi Lujzi Smolnikar Breda Pripovedka o Zlati več . Prireditve Literarni večer z Bredo Smolnikar ...

»Na podlagi pravkar sprejetega vladnega sklepa o podaljšanju ukrepov in omejitev na področju. 27-letni Nik umrl v eksploziji V vratarnici zapuščenega Ideala razneslo jeklenko.

POVEZANE KNJIGE