Mariborski rotovž

Mariborski rotovž - Polona Vidmar | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Polona Vidmar
DIMENZIJA
11,35 MB
IME DATOTEKE
Mariborski rotovž.pdf
ISBN
9308747731455

OPIS

Mariborski rotovž je ena od najpomembnejših posvetnih stavb v mestu. V 16. stoletju so mestni oblastniki zanj pridobili prominentno lokacijo na severni stranici Glavnega trga. Prezidavo obstoječe hiše so zaupali enemu od severnoitalijanskih gradbenikov, ki so utrjevali mestno obzidje in gradili obrambne stolpe. Zunanjo podobo rotovža zaznamujejo balkon in urni stolpič s čebulasto streho ter arkadni hodniki na dvorišču. Avtorica se je posvetila stavbni zgodovini in ji sledila na podlagi pisnih virov, mestnih vedut, fotografij in gradbenih načrtov. Posebna pozornost je namenjena štukaturnemu okrasu sedanje poročne dvorane, simbolom mestne oblasti, ki so jih nekdaj hranili v rotovžu, in nekdanji slikarski opremi prostorov. Predvsem slikarska zapuščina je neprecenljiv vir za preučevanje vloge nekdanjih mariborskih mestnih sodnikov in županov ter njihove samopodobe in teženj po reprezentanci, obenem pa tudi za preučevanje umetnikov, ki so nekdaj delovali v Mariboru.

decembra - Osrednja enota Mariborske knjižnice, ki se nahaja na Rotovškem trgu, se sooča z veliko prostorsko stisko, ki celo ogroža njen obstoj. Minuli teden so predstavili idejni načrt za njeno prenovo, a se zaradi kopice drugih projektov, ki jih za ... Maribor - Rotovški trg - Rotovški trg se nahaja pri Glavnem trgu v Mariboru in do njega pridemo skozi portal in podhod mestne hiše.

02 330 47 22. Zagrebška cesta 18 Maribor, 2000 Maribor ... Norvežan Tarjei Boe je zmagovalec moške zasledovalne biatlonske tekme za svetovni pokal v Novem Mestu na Češkem.

POVEZANE KNJIGE