Marija Terezija

Marija Terezija Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
6,55 MB
IME DATOTEKE
Marija Terezija.pdf
ISBN
9463255907382

OPIS

Monografija o Mariji Tereziji se pridružuje številnim obeležitvam 300. obletnice rojstva cesarice Marije Terezije, ki so potekale v letu 2017. Vladarica je bila v preteklosti pogosto objekt znanstvenega raziskovanja, a večinoma v tujem zgodovinopisju. Slovensko zgodovinopisje se je do sedaj z njenim življenjem in vladanjem ukvarjalo sorazmerno malo. Pričujoča monografija tako prinaša številne nove ugotovitve in nove poglede na Marijo Terezijo in njeno dobo. Pri monografiji je sodelovalo več kot dvajset priznanih raziskovalcev, večinoma iz Slovenije, nekaj pa tudi iz tujine. Izhodišče prispevkov je slovenski prostor in vplivi cesaričnih reform nanj. Te reforme so bile korenite, temeljite in dolgoročne, kar pomeni, da njihove učinke čutimo še danes, čeprav se tega morda ne zavedamo. Druga rdeča nit monografije pa je ohranjanje spomina na Marijo Terezijo na Slovenskem kot tudi v njenih nekdanjih deželah, ki so danes samostojne države (Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Češka). Monografija je napisana pretežno v slovenskem jeziku, medtem ko so prispevki tujih avtorjev v tujem jeziku (nemško, angleško, italijansko in hrvaško) z daljšim slovenskim povzetkom.

mučenja, s katerim so sodišča želela od obtoženca izsiliti priznanje, ki je bilo v postopku bistvenega pomena: med drugim stiskanje palcev in nog ... Marija Terezija kot Mati Božja (Ana Lavrič) Arhitektura v času uradništva (Damjan Prelovšek) Marija Terezija in glasba (Marko Motnik) Slovenščina na poti do priznanja kot uradni jezik od Marije Terezije do leta 1849 (Vincenc Rajšp) Reforme na področju reševanja socialnih vprašanj v 18. stoletju (Dragica Čeč) Marija Terezija (1717-1780) je bila ena od razsvetljenih absolutistov, pod njeno vladavino se je za Slovence začela moderna doba in z njo tudi narodni preporod.

Dolga leta, vse od ustanovitve pa vse do smrti, je kot generalna predstojnica vodila kongregacijo in bila svojim sosestram dobra mati in razumna voditeljica, pomoči potrebnim pa je bila vedno pripravljena pomagati. Čeprav je Marija Terezija brez večjih sprememb premagala krizo nasledstvene vojne (1741-1748), so se med njo pokazale vse slabosti notranje organiziranosti habsburških dežel. Zato je vladarica začela že med vojno, zlasti pa po njej, načrtno izvajati reforme v upravi, davčnem sistemu in organizaciji vojske.

POVEZANE KNJIGE