Naučimo se optimizma

Naučimo se optimizma - Martin E. P. Seligman | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Martin E. P. Seligman
DIMENZIJA
7,35 MB
IME DATOTEKE
Naučimo se optimizma.pdf
ISBN
2710051019032

OPIS

Dr. Seligman je eden od ustanoviteljev razmeroma nove (stare okrog dve desetletji) vede, imenovane pozitivna psihologija in uvrščene med kognitivne znanosti. Klinična psihologija se osredotoča na to, kaj je s posamezniki narobe in kako to popraviti, pozitivno psihologijo pa zanima nasprotno: kaj je dobro in kako to še izboljšati. V dobi skokovito naraščajočega obolevanja za depresijo, ki grozi postati epidemija, klinični psihologi bolnikom pomagajo, »da se znebijo depresije, tesnobe in jeze, sreče pa jim kljub temu ne moremo zagotoviti«, pravi avtor, saj »ozdravljanje negativnega ne prinese pozitivnega«. Dr. Seligmana pa zanima ravno to: kako spodbuditi ljudi, da bodo srečni. Zato raziskuje in piše o prijetnem življenju (kako užiti čim več pozitivnih čustev in se naučiti veščin za njihovo krepitev); o dobrem življenju (prepoznati in čim pogosteje uporabljati najmočneje izražene osebne prednosti) ter življenju s smislom, »ko osebne prednosti in talente uporabljamo v službi nečesa večjega, kot smo sami«. Pri tem je optimizem nepogrešljiv, zato se ga je vredno naučiti. Depresija (v knjigi je obsežen del posvečen njenemu odkrivanju) je bolezen misli, menijo kognitivni psihologi, pesimizem in premlevanje (kar je ženska specialnost in tudi zato je med depresivnimi dvakrat več žensk kot moških, ti se raje zatečejo v delo in alkoholizem) pa jo netita. Ko se naučimo spremeniti pojasnjevalni slog, svoje miselne navade, s katerimi smo se v otroštvu naučili pojasnjevati svoje uspehe in neuspehe, smo na konju. Nismo več podložni občutju trajne vseobsegajoče nemoči, značilnosti pesimistov, temveč vemo, da lahko učinkovito spremenimo svoj položaj in začnemo delati za to. Kako, s kakšnimi vajami in tehnikami, preberite v knjigi Naučimo se optimizma.

Frankl, na čigar delo je v veliki meri vplivala osebna ... BUKLA - Naučimo se optimizma, Srečni kar tako. Prenesi.

Medtem ko sem bila zlahka optimistično naravnana pri pojasnjevanju slabih dogodkov, je bilo moje pojasnjevanje dobrih dogodkov ... ljudem v stiski, a vprašati se moramo, kaj lahko sami naredimo zase in drug za drugega, da bi bilo težav čim manj. Za naše fizično in duševno zdravje lahko naredimo veliko sami.

POVEZANE KNJIGE