Svinjske nogice

Svinjske nogice - Tadej Golob | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tadej Golob
DIMENZIJA
9,53 MB
IME DATOTEKE
Svinjske nogice.pdf
ISBN
9713314240904

OPIS

Kaj se zgodi, ko (še) neuspelemu risarju erotičnih stropov prijatelj zaupa v hrambo puško in vrečko kokaina? Vrtiljak vsakdanjih, pa tudi čisto nadrealističnih dogodivščin zagrabi Janija Bevka, koleričnega, a ljubečega očeta triletnega Simona in moža potrpežljive Maje, vse do predvidljivo nepredvidljivega konca. Svinjske nogice so leta 2010 prejele nagrado kresnik, v obrazložitvi pa je komisija zapisala: "Avtor iz realizma tu pa tam zavije v grotesko, junakov benteči odnos do sveta pa prinaša vedno nove detajle in teme, ki njegovo zgodbo postavljajo v širši kontekst. Svinjske nogice so vseskozi napete, na trenutke pretresljive, tudi šokantne, na skrivaj celo angažirane, dobro zastavljene in do konca spretno izpeljane - vse to pa zagotavlja prvovrstni bralski užitek." Svinjske nogice so romaneskni prvenec Tadeja Goloba, ki je Slovence spremenil v bralce kriminalk (Jezero, Leninov park) in biografij (Petra Vilfana, Zorana Predina, Gorana Dragića, Petra Čeferina, Milene Zupančič ...). Že v Svinjskih nogicah navdušuje avtorjev mojstrski smisel za napeto zgodbo, za vrhunske dialoge in monologe ter prepoznaven humor, v katerem lahko danes uživajo tudi ljubitelji detektiva Tarasa Birse ali bralci romana Ali boma ye!

Medtem ko (pre)velik delež sodobnih romanov navdaja bralca s svojo temačnostjo, če že ne kar črnostjo, imajo Svinjske nogice v sebi kljub grozljivemu koncu vendarle nekaj svetlega, s čimer se dvigujejo nad vzdušje socialno brezperspektivnega podna od podna. To je Janijeva očetovska ljubezen do triletnega sinka Simona, čeprav ga otrok, kot bi ga lahko vsak drug, večkrat utruja. Roman Tadeja Goloba Svinjske nogice, kako je kazao prevoditelj Ahmed Burić, govori o tranzicijskom bivanju umjetnika u nevremenu na način duhovit i urban, sa glavnim junakom, štafelajnim slikarom kojem je pripalo da bude crtač stripa. Suhe svinjske nogice, nekadašnja delikatesa u raznim hladetinama ili varivima danas polagano ide u zaborav.

Kada su skuvane, nogice očistite od kostiju i svaku presecite na dva dela. Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Kada provri skinuti i baciti penu.

POVEZANE KNJIGE