Zgodovina slovenskega planinstva

Zgodovina slovenskega planinstva - Tone Strojin | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tone Strojin
DIMENZIJA
10,90 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina slovenskega planinstva.pdf
ISBN
6016197028062

OPIS

Vsak izid integralne zgodovine posamezne dejavnosti ali kakega drugega dela slovenske družbe je prvovrsten dogodek že sam po sebi, izid zgodovine našega planinstva, ki ima med aktivnimi Slovenci posebno vlogo, pa še toliko bolj. Njen avtor dr. Tone Strojin je ugleden slovenski planinski publicist, ki je material in dokumentacijo za knjigo zbiral dolga leta. V delu na obsežen in zaokrožen način opisuje 110 let (1893–2003) razvoja planinske organizacije ter zgodovine našega obiskovanja domačih in tujih gora. A njegova zgodovinska pot se vije še od prej, v Bohinju začne že v šestnajstem stoletju, ko je fužine v Bohinjski Bistrici zgradil neki Maulner, nadaljuje zgodbo z osvajalci julijskih očakov, ki jih je pot proti vrhovom zanesla tako zaradi iskanja redkih korenik kot tudi zakladov, natančneje zlata. Planinstvo se je v drugi polovici osemnajstega stoletja razširilo tudi v strokovno dejavnost, torej raziskovanje alpskega sveta iz znanstvenih – geoloških in bioloških – namenov, ki je s pojavom karizmatičnih posameznikov v drugi polovici devetnajstega stoletja pripeljala do zlate gobe gorništva. Po prvi in še posebno po drugi svetovni vojni je bilo treba začeti znova. Ta čas predstavlja tudi ločnico med meščanskim in množičnim planinstvom, ki so mu bile temelj planinske koče in markacije, kar je po osamosvojitvi Slovenije mutiralo v obdobje liberalnega pojmovanja planinstva, ki traja še danes. Referenčno delo za vsakega resnega planinca.

Knjiga ima več adutov: napisala sta jo sociolog in zgodovinar, izhaja iz novega zgodovinskega gradiva ter je napisana Slovenski planinski muzej v Mojstrani je ob prisotnosti več kot 1.000 planincev in ljubiteljev gora odprl svoja vrata. Zbrane je ob tem planinskem prazniku nagovoril predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril pomen planinstva in s tem tudi muzeja za slovensko kulturno in nacionalno identiteto ter za prepoznavnost Slovenije v svetu. Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si.

Celoten opis Časovni trak Slovensko planinstvo je prerez zgodovine planinstva oziroma obiskovanja slovenskih gora in odkrivanja tujih gora s strani Slovencev. Gre za vizualno nazoren pripomoček zaznavanja ljudi in dogodkov, ki so pomembno zaznamovali gorništvo v vsej človeški in programski širini. Tineta Orla, Kratka zgodovina slovenskega planinstva, in tipkopis Stanka Hribarja, Kratek oris zgodovine slovenskega planin-stva.

POVEZANE KNJIGE