Zapisano na vodi

Zapisano na vodi - Tadeusz Różewicz | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tadeusz Różewicz
DIMENZIJA
12,46 MB
IME DATOTEKE
Zapisano na vodi.pdf
ISBN
5333643449739

OPIS

pišem na vodo pišem na pesek iz prgišča rešenih besed iz nekaj stavkov preprostih kot proza tesarjev iz nekaj golih verzov gradim barko da bi kaj rešil iz potopa ki nas zateka sredi belega dne ali nas sredi nočispira s površja zemlje Tadeusz RóżewiczTadeusz Różewicz (1921) je eden izmed najpomembnejših sodobnih poljskih pesnikov. Leta 1947 je izdal zbirko Nemir, s katero je vstopil v poljsko poezijo nov, prepoznaven pesniški glas. Izoblikovala ga je travmatična vojna izkušnja, ki ga spremlja vse do danes. Tudi sicer njegova poezija, ki se osredinja na človekovo osamljeno eksistenco in boj z ničem, premore veliko etične občutljivosti za vse pojavne oblike človeške okrutnosti. Ena izmed njegovih značilnih tem je preprost, anonimen človek, ki pa ni idealiziran, ampak je »siv človek z malo kamnitno neizprosno domišljijo«. V sedmih desetletjih pisanja pesmi je Tadeusz Różewicz prešel več ustvarjalnih faz. V začetku se je navezoval na krakovsko avantgardo z glavnim predstavnikom Julianom Przybośem, nanj je vplival tudi modernist Józef Czechowicz, vendar je razvil svoj značilni slog, s katerim je sprožil pravo revolucijo in val posnemanja tako v poljski poeziji kot tudi v dramatiki. Razvil je poseben verzni sistem (t. i. verz – stavek) in jezik poezije približal jeziku zgoščene proze. Różewiczev verz je lapidaren, brez slehernega okrasja, skoraj skop, pogosto na meji molka. Pesnik je bil odprt tudi za evropske pesniške in filozofske vplive, od Eliota in Pounda pa do Celana in nemških pesnikov in filozofov, predvsem Nietzscheja in Heideggerja. Kot neutruden iskalec novih oblik in izraza je v svoja poznejša dela uvajal številne postmodernistične postopke, od kolaža in citatnosti do intertekstualnosti in metaliterarnosti. V svoje pesmi in pesnitve vpleta številne citate, pogosto v tujih jezikih, zlasti v nemščini. Postmodernizmu ga približujejo načeta vera v smisel pisanja poezije, razkroj subjekta v njegovih pesmih, uporaba tehnike kolaža, posebna oblika »smetnjaka«, knjige, v katero se sestavljajo raznovrstna besedila različnih literarnih zvrsti, izvora in avtorstva, ter postopek »recyclinga «, tj. svojevrstne predelave že objavljenih pesniških del. V zadnjem času iz svojih pesniških zapisov, v katere je od nekdaj vpletal avtobiografske detajle, sestavlja svojevrstno »pesniško avtobiografijo «, ki individualnemu in epizodnemu podeljuje kontinuirano, skoraj enciklopedično vrednost in pomen. Njegove pesmi in drame so prevajane v številne tuje jezike, je dobitnik številnih poljskih in evropskih pesniških nagrad. Pesnik že dolga leta živi in ustvarja v Vroclavu.

avgusta 1499. Takrat je, kot je zapisano na pergamentni listini, ki jo hrani ... Gospodična na Gorjancih še ena čudovita destinacija za izlet na Dolenjskem.

Porod v majhnem in izoliranem prostoru, kot je v bazenu s toplo vodo, je zagotovo bolj intimna izkušnja kot porod na postelji v porodniški sobi. Translations of the word ZAPISANO from Croatian to english and examples of the use of "ZAPISANO" in a sentence with their translations: To su pre-sumerska zapisano u diyalektle. "Rok, prejel si (1) novo fotografijo," je zapisano v sporočilu SMS, ki ga je prejel naš sodelavec. Zraven je bila spletna povezava, ki uporabnika poskusi prepričati, da bo fotografijo lahko videl, če jo odpre.

POVEZANE KNJIGE