Galicijske zgodbe

Galicijske zgodbe - Andrzej Stasiuk | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrzej Stasiuk
DIMENZIJA
5,38 MB
IME DATOTEKE
Galicijske zgodbe.pdf
ISBN
8067056503095

OPIS

Galicijske zgodbe pripovedujejo o preprostih ljudeh in njihovem življenju na poljskem podeželju v času velikih sprememb, ko se razsulo prejšnjega sistema preveša v lažni blišč novega, komaj napovedujočega se in le zlagoma prodirajočega v oddaljeno, zaspano provinco. Velike kmetijske delovne zadruge in kombinati, ki so dajali kruh Stasiukovim junakom, napol kmečkim proletarcem, so propadle, v vaške zaselke vstopa kapitalizem, začenja se trgovanje, takšno in drugačno kšeftanje, boj za preživetje v novih razmerah.

obletnici začetka vojne jih znova postavljamo v ospredje, tudi z dokumentarno serijo. Skorajda ni človeka v zgodovini zahodne kulture, ki bi s svojim življenjem in delom postal simbol za toliko pomembnih prelomnih trenutkov v znanosti, kot je prav Galileo Galilei. Njegov poskus, pri katerem je metal kamne s poševnega stolpa v Pisi, da bi pokazal neveljavnost Aristotelove fizike, je postal simbol za začetek nove znanstvene metode, ki […] Galicijščina (galicijsko galego) je iberoromanski jezik, ki se govori v pokrajini Galicija v severozahodni Španiji in kjer je galicijščina poleg španščine uradni jezik.Jezik se govori tudi v sosednjih pokrajinah Astrurija ter Kastilja in Leon, pa tudi med izseljenci v drugih španskih pokrajinah ter v Latinski Ameriki, Združenih državah Amerike, Švici in drugod po Evropi. Opowieści Galicyjskie (Galicijske zgodbe), 1995, kratke zgodbe Przez rzekę (Čez reko), 1996, novele Dukla, 1997, kratke zgodbe Jak zostałem pisarzem, Próba biografii intelektualnej (Kako sem postal pisatelj, Poskus intelektualnega življenjepisa), 1998, avtobiografska proza Prišli smo ravno prav, da smo lahko še zagledali Poveljnika Sivih, kot je Andrzej Stasiuk v svojem romanu Galicijske zgodbe poetično opisal komunizem, a smo ga videli samo v hrbet, preden je zavil za vogal.

Ob 100. obletnici začetka vojne jih znova postavljamo v ospredje, tudi z dokumentarno serijo.

POVEZANE KNJIGE