Slovenstvo na razglednicah

Slovenstvo na razglednicah - Milan Škrabec | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Škrabec
DIMENZIJA
4,24 MB
IME DATOTEKE
Slovenstvo na razglednicah.pdf
ISBN
3298210090002

OPIS

Delo Milana Škrabca je najobsežnejša monografija o starih razglednicah, ki celostno prikazuje podobe življenja na Slovenskem, kot so jih javnosti desetletja posredovale »dopisnice s sliko«, eden najmnožičnejših, najpreprostejših in obenem najučinkovitejših vizualnih medijev sploh.Naslov Slovenstvo na razglednicah je nekakšen skupni imenovalec časa od zadnjega desetletja 19. stoletja do let po prvi svetovni vojni. Takrat se je domala celotno javno življenje prepletalo z afirmacijo »naroda zamudnika«, slovensko narodno gibanje pa se je v Avstro-Ogrski srečevalo z nacionalnimi gibanji Nemcev, Italijanov in Madžarov, politično in gospodarsko dominantnih narodov.V knjigi je predstavljenih 643 razglednic, ki jih lahko označimo za domoljubne v širšem pomenu besede. Zanimalo nas je, kakšni so bili položaj slovenščine v javnosti, razmere v šolstvu, kulturi, Cerkvi, gospodarstvu, prometu itd. Večina razglednic je iz obdobja Avstro-Ogrske, nekaj jih je tudi iz časa med svetovnima vojnama. Za slovensko zamejstvo so upoštevane tiste razglednice, ki imajo vsaj en napis v slovenskem jeziku. Eno poglavje je posvečeno slovenskemu izseljenstvu. Pod vsako razglednico so objavljeni osnovni podatki (če so na razpolago): založnik oziroma izdajatelj, fotograf, tiskar, leto, v katerem je bila poslana, oziroma približno leto nastanka in ostali podatki, ki jih je moč razbrati na razglednici.O avtorjuMilan Škrabec (1957) je leta 1980 končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli v okviru Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski kartofiliji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju. Sodeloval je pri več razstavah in kot pisec člankov. Avtor ali soavtor je pri naslednjih publikacijah, katerih rdeča nit so stare razglednice: Dežela ob Cerkniškem jezeru (1990), Vrhnika, prečuden kraj (1990), Narod naš dokaze hrani (2005), Boj za meje po prvi svetovni vojni (2007).Pričujoče delo je vrhunec avtorjevih dolgoletnih raziskovanj slovenskega razgledničarstva.

... Poland Hungary etc.) to western style clothing that were not available for purchase in Yugoslavia, but the population was allowed to go to the nearby city of Trieste, which was a shopping city with records, Amiga and Commodore game systems, Lewis jeans and ... Slovenstvo na razglednicah (2009)je vrhunec avtorjevih dolgoletnih raziskovanj slovenskega razgledničarstva.

Na zadnji strani je nalepljen narodní kolek z napisom Narod sebi. Knjigi ste dali naslov Slovenstvo na razglednicah! Verjetno je jasno zakaj? Verjetno je jasno zakaj? Ob 600. obletnici zadnjega v slovenščini opravljenega ustoličenja knezov oziroma vojvod na Gosposvetskem polju, ste leta 2014 izdali knjigo Slovenski pozdrav s Koroške , ki je izšla pri založbi Družina. Slovenski napisi na starih koroških razglednicah nam predstavljajo kraje, ulice, cerkve, šole, gostilne, društva, narodne noše, slavnosti in pomembne osebnosti ter pričajo o nekdanji moči ... Pogosto je na razglednici Ruska kapelica ob poti na Vršič s Škrlatico v ozadju.

POVEZANE KNJIGE