Neron, krvavi pesnik

Neron, krvavi pesnik - Dezső Kosztolányi | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dezső Kosztolányi
DIMENZIJA
3,29 MB
IME DATOTEKE
Neron, krvavi pesnik.pdf
ISBN
1803146991616

OPIS

Klasični srednjeevropski roman prve polovice XX. Stoletja je bil objavljen leta 1922.Kosztolanyi, mojster preciznega izražanja, je naslov izbral s premislekom. Kasnejše izdaje so mu pridajale še ime glavnega junaka in naslov raztegnile v Neron, krvavi pesnik.Seveda Neron, glavni lik v romanu, ni prvenstveno znan kot pesnik, vendar avtorju izbira, da diktatorja opazuje s tega gledišča, omogoča, da ga prikaže kot častihlepnega diletanta, kar je bil Neron tudi kot politik. Obkroža ga korupcija in pohlep, ki zaznamuje tudi njegove bližnje, celo učitelja Seneko.Liki so osamljeni in zaprti v svoj lastni svet brez čustev in upanj. Edina izjema je Britanikus, edini resnični pesnik med stremuhi. Ko ta umre, se pred nami ponovi že znana zgodba: ko slavljena povprečnost sreča genija, ga mora pokončati, da njena slava ne mine.

junija 68 storil samomor. Bil je zadnji Avgustov potomec. Lik naslovnega junaka je avtor oblikoval po virih zgodovinarjev Tacita in Svetonija, prikazal pa ga je kot tragično figuro.

Oprobao se u gotovo svim književnim rodovima, od poezije preko esejistike, do pozorišnih komada. Prevajalka Marjanca Mihelič prevaja iz madžarskega jezika v slovenščino. Prevedla je več vidnejših del madžarske književnosti, kot so: Hrabalova knjiga Pétra Esterházyja, Šola na meji Géza Ottlika, Dobiti žensko Lászla Darvasija, Neron, krvavi pesnik DezsOja Kosztolányija in O nebeški in zemeljski ljubezni Pétra Nádasa ... Kosztolányi, D.

POVEZANE KNJIGE