Pesmi in leta = Poems and years

Pesmi in leta = Poems and years - Tone Pavček | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tone Pavček
DIMENZIJA
10,67 MB
IME DATOTEKE
Pesmi in leta = Poems and years.pdf
ISBN
2897800033907

OPIS

Ob posebnem jubileju, 90. obletnici rojstva, smo v novi likovni preobleki izdali pesniško zbirko Pesmi in leta Toneta Pavčka.Izbor pesmi je uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici. Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi. Knjigo Pesmi in leta sestavljajo štirje razdelki. Prvi razdelek pripoveduje o zemlji. Pisec spremne besede Peter Kolšek pravi, da je zemlja pri Pavčku »duhovna substanca, v kateri so zajeti narava, lepota, občutek za dobro in občutek za smrt, tudi določena metafizika vernega pogana, kakor se imenuje sam – a hkrati je njegova zemlja tudi najbolj neposredna fizika: njegova rojstna pokrajina Dolenjska, kjer je bil doma in od koder izvira pesnikov temeljni občutek rodovne in nacionalne določenosti«. Druga dva razdelka govorita o ljubezni, kot je prikazana v zbirki Same pesmi o ljubezni, in minevanju. Po Kolškovih besedah izražajo prvi trije razdelki svetlost Pavčkovega opusa, medtem ko se četrti razdelek, Temna zarja, nanaša na njegove najtemnejše verze, ki so povezani s smrtjo njegovega sina in njega samega

Izbor pesmi je uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici. Od leta 2001 je bil izredni, od 2007 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Bil je pogost gost številnih literarnih večerov, bralnih značk in različnih kulturnih srečanj.

rojstnem dnevu smo v novi preobleki izdali pesniško zbirko Pesmi in leta Toneta Pavčka. Izbor pesmi je uredila Pavček sam, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici.

POVEZANE KNJIGE