Kratka zgodovina judov

Kratka zgodovina judov - Klemen Jelinčič Boeta | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Klemen Jelinčič Boeta
DIMENZIJA
12,60 MB
IME DATOTEKE
Kratka zgodovina judov.pdf
ISBN
1121808235507

OPIS

Knjiga je prvi poskus sistematične predstavitve judovske zgodovine v slovenskem jeziku nasploh in v svojem opisu več kot 3000 let stare zgodovine začne pri Svetem pismu in nadaljuje preko judovske države in diaspore v času helenizma in rimskega cesarstva v srednji vek in življenje v široko razprostrti diaspori v Evropi, Afriki in Aziji vse do modernih časov, kjer zaključi z državo Izrael in stanjem v današnji judovski diaspori. Knjiga je razdeljena na sedem delov z več poglavji in podpoglavji in poskuša bralcu predstaviti splošno sprejete ugotovitve zgodovinske stroke na kratek, jasen in tekoč, vendar izčrpen način s stalnim ponujanjem vzporednic iz splošne svetovne in zaradi predstavitve judovskega življenja v različnih deželah tudi iz lokalne zgodovine, med njimi slovenske. Glede na to, da je knjiga namenjena slovenskim bralcem, poskuša na osnovi do sedaj dostopnih podatkov na kratko predstaviti tudi judovsko življenje na slovenskem ozemlju v antiki, pojav tako imenovanih »judovskih vasi« na Koroškem in Štajerskem, srednjeveško judovsko življenje na Slovenskem in kasnejše judovske življenje v Trstu in Gorici ter Prekmurje vse do druge svetovne vojne.

Velikega (1310 - 1370) so se Judje naseljevali večinoma na Poljskem. IV. Kratka zgodovina specifi čnega problema razmerja med statistiko in osebnimi podatki, s poudarkom na Sloveniji Nacisti čna Nem čija (1933-1945) Uradni in poluradni popisi Judov v nacisti čni Nem čiji od leta 1933 dalje, registri Judov in nato Romov, vse kot priprava na izvedbo zlo čina proti člove čnosti - holokavsta. Napisal je tudi knjigo Kratka zgodovina Judov.

3 Hahonina, Zgodovinska loterija, str. 40-41.

POVEZANE KNJIGE