Vesolje

Vesolje - Gregor Strniša | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gregor Strniša
DIMENZIJA
10,82 MB
IME DATOTEKE
Vesolje.pdf
ISBN
5770206338879

OPIS

Gregor Strniša (1930–1987) je eden najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov 20. stoletja. Pesniške zbirke – od prve Mozaiki (1959) do zadnjih dveh Škarje in Jajce (1975) – je sam povzel v lastnem izboru z naslovom Vesolje (1983). Pesmim je dodal še temeljit samopremislek, traktat o umetnosti, in s tem poskrbel za enega ključnih pesemskih in refleksivnih dogodkov slovenske poezije. Njegova pesniška ambicija je bila združiti najmanjšo partikularnost z vseobsežnostjo vesoljstva: prodiranje v človeške notranje svetove je preslikava prodiranja v veliki zunanji prostor, v vesolje. Po več kot petintridesetih letih od prve izdaje Vesolje ponatiskujemo skupaj z risbami Silvana Omerzuja. Njegove podobe so enostavne, skoraj asketske, delujejo kot piktogrami, likovni haikuji. To so nekakšni prazapisi iz globin duha, ki bodo na novo zavibrirali s Strniševimi pesmimi.

Primerjati hitrost širjenja med WMAP-om, Planckom in Hubblom je kot graditi most med ... Projekt bo predstavljal dodano vrednost portalu Vesolje.net v njegovem osemnajstem letu delovanja. Ni naključje, da začenjamo prav dan pred 122.

oktobra 1957, ki ga je z izstrelišča Bajkonur v vesolje poslala takratna Sovjetska zveza, je Američane šokirala... Vesolje terja dolgoročno stabilnost, saj se programi lahko raztezajo skozi desetletja, medtem ko so na Zahodu prioritete zaradi menjave oblasti pogosto obrnejo na glavo. Naraščajočo vlogo Kitajcev je v strokovni sferi že davno tega opazila slovenska astrofizičarka Andreja Gomboc. Vesolje ni več rezervirano le za velike države in industrijske konglomerate, ampak se je z občutnim znižanjem stroškov razvoja, izstrelitve in uporabe mikro in nano satelitov demokratiziralo tako v geopolitičnem kot tudi finančnem pogledu.

POVEZANE KNJIGE