Veliki dobrodušni velikan

Veliki dobrodušni velikan - Roald Dahl | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Roald Dahl
DIMENZIJA
3,34 MB
IME DATOTEKE
Veliki dobrodušni velikan.pdf
ISBN
3444335555833

OPIS

Spoznajte Špehohlasta, Kostohrusta in druge ostudne ljudožerske velikane. Najraje imajo Škote in Sirijce (ker imajo okus po piškotih in siru), izogibajo pa se Švicarjev (verjetno ste že uganili, zakaj). Še dobro, da sta tu VDV, Veliki dobrodušni velikan, in osemletna sirota Zofka, da enkrat za vselej opravita z njimi.Zgodba o dobrosrčnem velikanu, ki ponoči otrokom prinaša sanje, je duhovita himna nenasilju in obenem Dahlov najljubši roman izpod lastnega peresa.Zanimivosti:- Vodilni lik v zgodbi o Velikem dobrodušnem velikanu je punčka po imenu Sophie, za katero je Dahl morda dobil navdih pri svoji vnukinji Sophie Dahl (ki danes tudi sama piše, predvsem pa je znana kot manekenka).- Idejo za zgodbo naj bi Dahl dobil, ko se je srečal z majhnim dečkom po imenu Michael Todd. Ta je pri starosti štirih let meril kar 170 cm, kar je pustilo precejšen vtis na avtorja. Zamislil si je svet velikanov in se odločil, da Micheala Todda ohrani v spominu kot največjega, najprijaznejšega velikana.- Dahlu in njegovim sestram je mati pripovedovala zgodbe o trolih in drugih mitičnih norveških bitjih. Nekatera Dahlova dela za otroke vsebujejo reference na te zgodbe ali elemente, ki si jih je sposodil v njih – taki so tudi velikani iz Velikega dobrodušnega velikana.

Redna cena: 17,95 € DARILO - ob nakupu 2 knjig Roalda Dahla: Broška Ob 100. obletnici rojstva najboljšega otroškega pisatelja.

*Ana Barič Moder je prevedla knjigo Roalda Dahla Veliki dobrodušni velikan. V okviru izredno aktualne filmske produkcije v zadnjih letih, s poudarkom na eksistencialnih problemih posameznika, ki išče svoj prostor in vlogo v sodobnem svetu se zdi, da se je temu hotenju in nuji letos najbolj približal islandsko-danski film Dobrodušni velikan. Ana Barič Moder, ki je poskrbela za svež slovenski prevod dela VDV: Veliki dobrodušni velikan, podobno kot Pižama pravi, da je Dahlova pozitivna stran prav to, da nikoli ne žuga s prstom, ampak z živimi, plastičnimi liki zariše tudi drugo stran, saj dobrega vendar ne more biti brez slabega. VDV - VELIKI DOBRODUŠNI VELIKAN (sinhronizirano) Izvirni naslov: The BFG Zvrst: domišljijska pustolovščina Režiser: Steven Spielberg Scenarij: Melissa Mathison po knjigi Roalda Dahla Igrajo: slovenski glasovi: Aleksander Golja, Maja Kunšič, Mirko Medved, Robert Vrtovšek, Darja Švajger, Tina Ogrin, Renato Horvat, Sašo Prešeren, Peter Urbanc, Jaka Vižintin Nadarjenost dveh največjih pripovedovalcev zgodb - Roalda Dahla and Stevena Spielberga - se prvič združuje v skupnem projektu, filmski priredbi Dahlovega pri... Njegov najbolj pomembna dela so: Jakec in breskev velikanka (1961), Čarli in tovarna čokolade (1964), Čarli in veliko stekleno dvigalo (1967), Čudoviti lisjak (1970), Danny, prvak sveta (1975), Veliki dobrodušni velikan (1982), Čarovnice (1983), Matilda (1988), Odvratne rime (1982). Njegovo pisanje odlikuje svojevrstna kombinacija skandinavskega literarnega izročila - Dahl, sicer rojen v Walesu, je bil po starših norveškega rodu - in izbranega britanskega humorja, nadgrajena z izrednim in prav nikoli podcenjujočim ali celo pokroviteljskim odnosom do mladega bralca. Za ... VELIKI DOBRODUŠNI VELIKAN je na voljo v trgovini po ceni, ki je navedena poleg posameznega trgovca v zavihku "Trgovine".

POVEZANE KNJIGE