Zadnji film

Zadnji film - Marcel Štefančič, jr. | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marcel Štefančič, jr.
DIMENZIJA
3,62 MB
IME DATOTEKE
Zadnji film.pdf
ISBN
1471399472238

OPIS

Avtor se v delu posveča zgodovini ameriškega filma, natančneje filmom, ki so bili posneti med letoma 1967 in 1977. Knjiga prinaša celovit zgodovinski pregled in analizo filmske produkcije, ki je nastala v tem plodovitem obdobju ameriške filmske industrije. Besedilo je ilustrirano s številnimi fotografijami in opremljeno z natančnim statističnim pregledom posameznega leta, obsežno filmografijo s slovenskimi in izvirnimi naslovi filmov ter lestvica 350 najboljših filmov tega obdobja po avtorjevem izboru.OdlomkaFilmi novega Hollywooda – h\\'woodske renesanse, h\\'woodske revolucije ameriškega novega vala – so bili nevarni, srhljivi in nepredvidljivi. Generacijski. Antigeneracijski. Junaki so bili dvoumni, nestabilni, psihedelični in neprilagodljivi. Konformizem se je umaknil negotovosti, tesnobi, oklevanju in fatalizmu. Klasični h\\'woodski slog, ki je temeljil na discipliniranem pripovedovanju in montažni kontinuiteti, so zamenjali s postklasičnim slogom, ki ni več jamčil linearnosti, koherentnosti in jasne motiviranosti. Ameriški novovalovci so poskrbeli, da so se gledalci zavedali kamere in njene subjektivnosti – da so se torej zavedali avtorja, auteurja. Toda za razliko od Orsona Wellesa in Alfreda Hitchcocka s tem niso hoteli reči: glejte, film je fabriciran, konstruiran, kreiran. Ampak: glejte, fabricirana, konstruirana, kreirana je sama realnost.Filmi novega Hollywooda so bili provokativni, neposredni, lucidni, polifoni, inventivni, protestni, kompleksni, angažirani, zaskrbljeni, aluzivni, modernistični in paranoidni. Skeptični so bili do ameriškega sna, do optimizma, do mainstreama, do retorike dominacije, do konformizma, do fundamentalizma, do avtoritete, do konzervativnih vrednot, do tradicije, do predmestnega sloga, do establišmenta, do tihe večine, do patriarhalnega reda, do heteroseksualnosti, do patriotizma, do rasizma, do konsenza, do politične inercije, do razrednega snobizma, do potrošniške ideologije, do seksualne represije, do militarizma, do mačizma, do korporacij, do kapitalizma, do družbene neenakosti, do sle po oblasti, do ameriške zunanje politike, do kolonialistične, morale do ameriškega mesijanstva, do srečnega konca in do pasivnosti publike. To so bila pač leta, ko je bil film umetnost št. 1.»Če drži Wendersova teza, da je Hollywood koloniziral naše nezavedno, potem je pričujoča knjiga hkratna Razlaga sanj in Kapital našega časa: v vsaki izjemni analitični študiji se vedno skrivajo tudi vzvodi upora.«dr. Stojan Pelko

Obsežen vpogled v filmske študije pa nudi prevod Knjige o filmu Pam Cook. Zadnji film ga je upropastio: Zbog njega je obolio i umro. Piše Martina Japec Martinko.

Rožle Bregar (1988), fotograf, direktor fotografije, alpinist in popotnik, je leta 2010 diplomiral iz športne fotografije na Akademiji za multimedijo ... 12.06.1997 - 18.06.1997 (1) Zadnji preživeli Last Man Standing Walter Hill, USA 1996 / 1996 Ivory in Merchant sta skupaj ustanovila tudi podjetje, ki se je ukvarjalo s filmsko produkcijo. Foto: EPA V filmu v glavnih vlogah zaigrata Ralph Fiennes in Natasha Richardson, ki sta se premiere tudi udeležila, poleg njiju pa so v zasedbi še Vanessa Redgrave, Lynn Redgrave, Madeleine Potter ... Najbolj popoln in pregleden TV-spored za Planet TV, POP TV, Kanal A, SLO 1, SLO 2, HBO in druge TV programe.

POVEZANE KNJIGE