Meksikajnarji II

Meksikajnarji II - Marijan Pušavec, Zoran Smiljanić | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marijan Pušavec, Zoran Smiljanić
DIMENZIJA
6,41 MB
IME DATOTEKE
Meksikajnarji II.pdf
ISBN
2399356211137

OPIS

Pred kakimi petimi leti mi je Zoran Smiljanić, avtor zgodovinskega stripovskega eposa Meksikajnarji, razlagal o svojem veleprojektu, stripovski seriji petih albumov, v kateri si je zadal združiti izvirno slovensko historično zgodbo z avanturističnimi časi Mehike devetnajstega stoletja. Njegovim besedam nisem posvečal prevelike pozornosti, sploh ko je rekel, da se na risanje pripravlja že nekaj let. Potem pa se je pred dobrimi tremi leti vse skupaj le začelo – z asketsko osamitvijo avtorja, ki je bil pripravljen za svoj projekt žrtvovati precejšen del prihodkov iz drugače bolj donosnega, a z osebnega vidika manj privlačnega dela. Ko je strip začel izhajati v Mladini, so me presenetile bogatost slike, dognanost režije in kredibilnost besedila, za katero je skrbel Marijan Pušavec. Po koncu prvega dela, ko se Mladina ni odločila za knjižno izdajo stripa, je Zoki prišel k meni in me vprašal, ali morda izid zanima našo založbo. Nekaj časa smo cincali, saj na stripovskem področju nismo imeli nobenih izkušenj, potem pa smo se le odločili in ugriznili v precej drago produkcijsko jabolko. Tiskar, sicer tudi sam ljubitelj stripov, je podprl tisk in barvnemu stripu, ki je izšel v petsto izvodih, so nekateri lahko očitali le to, da ni izšel v trdi vezavi. Prvi del s podnaslovom Miramar je na moje presenečenje kmalu pošel in minili sta dve leti, med katerima je Smiljanić zrisal drugi del, ki prinaša ljubljanske dogodivščine domačega glavnega junaka Antona Brusa, ko se impulzivno odloči pridružiti Meksikajnarjem, in prve Maksimiljanove vladarske mehiške korake. Tako se je bilo spet treba odločiti, kako bralcem strip ponuditi v knjižni obliki. Upoštevali smo pripombe pri prvem delu, hkrati pa smo glede na to, da je drugi del vsaj pri filmu po navadi ključen za nadaljevanje serije in da je Laibach trdno nadaljevanje odličnega začetka, stopili še korak naprej. Tako smo poleg drugega dela v trdi vezavi in hkratnega ponatisa prvega dela v enaki obliki dali narediti še izvrstno oblikovano škatlo, v kateri je prostor za vseh pet delov, ki bodo do konca predvidoma izšli v naslednji petletki. Ker v našem prostoru še nismo naleteli na stripovski projekt podobnih razsežnosti, smo potrebovali kar nekaj časa, da smo našli pravilno pot, da spravimo »šuber« do tistih, ki si ga res zaslužijo. Nazadnje smo sklenili, da ga kot nekakšen bonus podarimo tistemu, ki bo kupil drugi del. Tako mu bomo odprli lepo pot za shranjevanje zbirke, hkrati pa ga do neke mere finančno razbremenili pri morebitnem nakupu ponatisa prvega dela z novo naslovnico. Kakor koli že, pionirski domači stripovski projekt smo si kot prvovrsten založniški projekt naložili tudi mi. K sodelovanju ste sedaj seveda vabljeni tudi vi!

Njegovim besedam nisem ... Meksikajnarji je naziv za prostovoljce v vojski mehiškega cesarja Maksimilijana, brata avstrijskega cesarja Franca Jožefa.Zaradi upora Mehičanov leta 1864 je Franc Jožef Maksimilijanu pomagal s prostovoljci iz avstrijskih dežel; po nekaterih podatkih naj bi bilo prostovoljcev okoli 6.000.Na slovenskem je Ljubljanski mestni svet 3. junija izdal poziv za prostovoljstvo; zbirališče ... II Meksikajnarji II - kupim Kupim strip Meksikajnarji II.

Ogled in prevzem v Kr ali Lj. V primeru posiljanja po posti kupec placa stroske posiljanja + 10€. Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so tudi v svoji drugi sezoni posvečene Ljubljani.

POVEZANE KNJIGE