Iran se prebuja

Iran se prebuja - Širin Ebadi | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Širin Ebadi
DIMENZIJA
8,51 MB
IME DATOTEKE
Iran se prebuja.pdf
ISBN
6740047854469

OPIS

Iranka Širin Ebadi, rojena 21. junija 1947, je Nobelova nagrajenka za mir 2003, po poklicu pravnica, sicer pa poročena in mati dveh hčera. Odraščala je v sproščenem in enakopravnem družinskem okolju, kar v islamskem svetu ni prav pogosto. Socialne krivice režima šaha Reze Pahlavija, v katerem je vendarle pri triindvajsetih letih dosegla mesto predsedujoče vrhovnemu sodišču, so jo v mladostnem idealizmu pripeljale med podpornice islamske revolucije. Ta pa ji je po zmagi odvzela temeljne pravice. Pogumno se je postavila po robu. Ni zapustila domovine in je pozneje, ko so okoliščine omogočile, odprla zasebno odvetniško pisarno. Sprejemala je težke primere, se lotila študija šeriatskega prava in pomagala svojim strankam večinoma zastonj. Tudi zaporu se ni mogla ogniti. Kot sodobna Šeherezada zaupa v moč besede in v spoštovanje načel ter izročil.Knjiga ne govori le o njeni življenjski usodi, prinaša še vrsto spoznanj o Iranu, o odnosu te dežele do ostalega islamskega sveta in do zahodne kulture.

Razgledi in razmisleki Osrednja gostja letošnjega Penovega pisateljskega srečanja na Bledu je bila iranska borka za človekove pravice Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir leta 2003. Myanmar se prebuja. Myanmar - ena najlepših tropskih pravljic se hitro prebuja in spreminja.

mednarodnim srečanjem pisateljev na Bledu je v kavarni Union Nobelova nagrajenka za mir leta 2003 Shirin Ebadi na predstavitvi knjige Iran se prebuja (Celjska Mohorjeva družba, 2008), spregovorila o marsičem. Kljub izgnanstvu iz Irana vztraja pri svojih načelih in se še naprej bori za pravice nemočnih. Pri Celjski Mohorjevi družbi so v majski beri izšli literarizirani spomini Miloša Mikelna z naslovom Mesto ob reki ter življenjska zgodba Nobelove nagrajenke za mir 2003 Širin Ebadi z naslovom Iran se prebuja.

POVEZANE KNJIGE