Terra nullius

Terra nullius - Sven Lindqvist | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sven Lindqvist
DIMENZIJA
10,6 MB
IME DATOTEKE
Terra nullius.pdf
ISBN
6097785353719

OPIS

V Terri nullius se je Lindqvist lotil zgodovine evropskega »osvajanja« Avstralije. Terra nullius pomeni nikogaršnja zemlja; ta pravna izmišljija je skupaj z vulgarnodarvinistično doktrino o »obsojenih rasah« (»nižjih« rasah, obsojenih na iztrebljenje) služila za upravičevanje prisvajanja avstralske zemlje, izrivanja staroselcev in genocida nad njimi – vse v imenu civilizacije, napredka in večvrednosti »belega« človeka. Lindqvist v razpravo pritegne zgodovino, leposlovje, antropologijo in izkušnje z lastnih potovanj, da iz omare potegne okostnjaka in izriše zgodovino sramotne arogance Evrope. Zgodovino, ki je še vedno prisotna – v predpostavkah in teorijah, kjer bi se je najmanj nadejali.Sven LindqvistRojen leta 1932 v Stockholmu. Doktoriral iz zgodovine literarnih ved na stockholmski univerzi, s strani švedske vlade je prejel častno mesto profesorja, častni doktorat mu je podelila Univerza v Uppsali.Sven Lindqvist je eden najpomembnejših sodobnih švedskih piscev, prejel je velikoštevilo literarnih nagrad. Je avtor preko tridesetih knjig, v katerih prepleta zgodovinopisje, potopis, avtobiografijo, reportažo in esej.Mednarodno se je uveljavil predvsem s svojimi deli o Afriki, Kitajski in Južni Ameriki (China in Crisis, Land and Power in South America, The Shadow). Ukvarjal se je zlasti z zgodovinoevropskega imperializma in kolonializma (Exterminate all the Brutes), rasizma, genocida in vojn (A Histroy of Bombing, The Skull Measurer’s Mistake). K obravnavanim temam pristopa na oseben in izviren način, dostopen širokemu krogu bralcev, in z ostrim kritičnim angažmajem.V svojem pisanju pogosto združuje izkušnje s potovanj s strokovno analizo obravnavane teme, tako so zanj potovanja način mišljenja oziroma problemskega spajanja teorije in prakse.Knjigo Terra nullius je napisal leta 2005. Njegovo zadnje delo Intent to Destroy (2008) raziskuje zgodovino, psihologijo in mehanizme genocida.

"Terra" meaning land and "Nullius" meaning nothing/belonging to no one, leads to the term of "no man's land." This story follows a cast of characters from two different groups, the Settlers and the Natives, through the deserts of Australia. Directed by Soda_Jerk. With Tony Abbott, Angry Anderson, Tom Burlinson, Stephen Curry.

How to use terra nullius in a sentence. Terra Nullius. Terra nullius is a Latin term meaning "land belonging to no one".

POVEZANE KNJIGE