Otroci s Petrička

Otroci s Petrička - Ivan Ott | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Ott
DIMENZIJA
3,23 MB
IME DATOTEKE
Otroci s Petrička.pdf
ISBN
4494357680359

OPIS

Lanski razplet Festivala slovenskega filma je bil nekoliko presenetljiv, saj je nagrado za najboljši film dobil celovečerni dokumentarec Otroci s Petrička v režiji Mirana Zupaniča. Pretresljiva filmska izpoved intervjuvancev, ki so jim povojni poboji iztrgali starše in jih v otroškem taborišču za vedno odtrgali od otroštva, je spela Slovenijo z že nekaj časa aktualnim družbeno angažiranim svetovnim filmskim tokom in s svojo silovitostjo pokazala, da bi si v maniri mnogih evropskih filmov o bolečih ranah ­polpretekle zgodovine lahko ­zaslužila tudi igrani celovečerni format. Skupaj s filmskim DVD-jem je sedaj po sedemnajstih letih ponovno izšel tudi avtobiografsko dokumentarni roman Ivana Otta, ki je bil pod naslovom Ukradeno otroštvo tudi podlaga za sam film. Eden najbolj presunljivih multimedijskih paketov zadnjega časa.

Kot pravi avtor romana Ivan Ott, pogosto prepričani, da so zapuščeni od vseh, da jih nihče ne mara. Poslušalcem Moje zgodbe je verjetno dobro poznan pretresljiv dokumentarni film Otroci s Petrička, v režiji Mirana Zupaniča. V današnji oddaji bomo prisluhnili Leonu Turnšku iz Maribora, ki je svojo zgodbo že predstavil v tem filmu, tokrat pa jo je zaupal tudi poslušalcem Radia Ognjišče. Otroci s Petrička.

Junija leta 1945 so jih od staršev ločili in odpeljali v otroško taborišče Petriček, starše pa brez sojenja pobili in pokopali na neznanih krajih. Otrokom so z različnimi prevzgojnimi ukrepi poskušali iztrgati staro identiteto in jim s silo privzgojiti novo.

POVEZANE KNJIGE