Lastna smrt

Lastna smrt - Péter Nádas | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Péter Nádas
DIMENZIJA
10,56 MB
IME DATOTEKE
Lastna smrt.pdf
ISBN
2476803527251

OPIS

Knjiga združuje dve zgodbi, ki pričata o ekstremnih, mejnih situacijah. V prvi zgodbi, Skrbna opredelitev kraja, Nádas preučuje arhaično strukturo svoje vasi Gombosszeg. Stari običaji in bogovi mečejo dolgo senco, ki sega v sedanjost. Denar pomeni malo: v vasi še vedno vlada blagovna menjava. Vsi prebivalci delijo skupno znanje, ki temelji na magičnem. V daljši zgodbi z naslovom Lastna smrt uspe Nádasu nemogoče: besedo prepusti svoji smrti. Pripoveduje, kako ga pri enainpedesetih na ulici zadane infarkt. Uspe mu ohraniti mirno kri, ko se pojavijo prvi znaki infarkta, potem pa v satiričnem tonu opisuje groteskni sprejem v bolnišnico. Sledimo opisom klinične smrti, v kateri izgubi »vsakdanjo zavest«, nikoli pa celotne zavesti. Iz te izkušnje se vrne v zavedanje, kibi ga lahko označili za mistično, v luč, ki je zgolj metafora za Boga.

Lastna smrt je zgodba o infarktu. In to je opravljeno zares bravurozno. V bistvu nam lastno smrt p(r)oda kot ponovno rojstvo z nekaj lahkotne filozofije, ki je tako iskrena, sicer razumsko hladna, a obenem iskrena in življenjsko resnična, da se jo splača prebrati dvakrat.

Stari običaji in bogovi ... lastna poroka - 2 dni; rojstvo otroka - 1 dan, poroka otroka - 1 dan, smrt zakonca, izven zakonskega partnerja, otroka, posvojenca ali pastorka - 3 dni, smrt staršev - očeta, matere, očima, mačehe, posvojitelja - 2 dni, smrt bratov, sester, starih staršev - 1 dan, hujša nesreča, ki zadane delavca - od 1 do 5 dni, Rešitev takšne enačbe je. x ( t ) = x 0 cos ⁡ ( ω 0 t + δ ) .

POVEZANE KNJIGE