Trubarjev album

Trubarjev album - Mihael Glavan | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mihael Glavan
DIMENZIJA
4,42 MB
IME DATOTEKE
Trubarjev album.pdf
ISBN
4150800025548

OPIS

Primož Trubar (1508 – 1586) je začetnik slovenske književnosti in utemeljitelj našega jezika. Brez njega, pravijo nekateri, bi bila naša zgodovina drugačna ali pa je sploh ne bi bilo. Slovenščina bi na drug način, in najbrž dosti kasneje, stopila v družino razvitih svetovnih jezikov. Zato je prav, da s hvaležnostjo in s spoštovanjem blagrujemo njegov spomin.Dr. Mihael Glavan, dolgoletni vodja Rokopisnega oddelka Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, v tej knjigi poznavalsko in izčrpno popelje bralca po sledeh Trubarjevega življenja od rodne Rašice do groba v nemškem Derendingenu. Od strani do strani spoznavamo okoliščine, v katerih je zorel »čudež prve slovenske knjige«, ki mu je izobraženi, nadvse delovni in širokopotezni mož dodal še naslednjih dvajset del v slovenskem jeziku, potem ko je skoraj polovico svojih let preživel v pregnanskem »Nigdirdomu«.Glavanovo monografijo, v kateri je nanizano tako rekoč vse, kar se je do današnjih dni dognalo o življenju in delu Primoža Trubarja, bogatí več kot 300 slikovnih prilog, na katerih spoznavamo kraje, v katerih je živel, njegove sodobnike in dela, ki jih je ustvaril. Polovica je bila posnetih prav za to priložnost.

Knjiga Primož Trubar.doc. Trubarjevo delo za povezavo s Hrvaško.

Dragocena Trubarjeva knjiga v lasti Slovencev. Dober mesec pred 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja je založba Mladinska knjiga izdala Trubarjev album.

POVEZANE KNJIGE