Miško Kranjec

Miško Kranjec - Franc Zadravec | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Franc Zadravec
DIMENZIJA
7,59 MB
IME DATOTEKE
Miško Kranjec.pdf
ISBN
7201536409490

OPIS

Monografija Miško Kranjec (1908–1983)je delo s slovenističnega literarnovednega področja,dotika pa se tudi splošne in kulturne zgodovine.Avtor se svoje teme loteva v okvirih paradigme celovite interpretacije; to pomeni, da v prvi vrsti tematizira umetniške postopke »poeta prekmurskih ravnic«, vendar ne zanemarja tudi širšega (kulturnozgodovinskega, zgodovinskega) konteksta.V opusu akad. prof. dr. Franca Zadravca je Miško Kranjec tema stalnica; posvetil mu je že številne študije, zdaj pa je pred nami sintetična monografija. Avtor, ki je nadrobno osvetlil premike v slovenski književnosti od konca 19. stoletja do srede 20., v romanu pa vse do sodobnosti, je v Kranjcu prepoznal ključnega nosilca določenih poetoloških tendenc. »Poet prekmurskih ravnic« je zanj nadaljevalec Cankarjevega, se pravi osrednjega razvojnega toka »neravnodušne« besedne umetnosti na Slovenskem; hkrati je tudi glasnik določene pokrajine (Prekmurja), čeprav je njegov opus tematsko širši.Zadravčeva spoznanja o Kranjcu so podana na podlagi podrobnih analiz; so jasna in izražena v teoretsko nezapletenem jeziku. Kot taka so za slovenistiko izjemno pomembna, saj dandanes noben drug raziskovalec svoje pozornosti ne namenja prozi novega oziroma socialnega realizma. Ta segment slovenske književnosti, ki je bil tako kolikostno kot kakovostno izjemno pomemben (poleg Kranjca je treba omeniti vsaj še Prežihovega Voranca), bi brez študij akad. prof. dr. Franca Zadravca ostal znanstveno netematiziran.

4. Režonja je obogatel, ker je Židu _____ ukradel denar.

Kranjec was born in the village of Velika Polana in what was then the Zala County of the Kingdom of Hungary in the Austro-Hungarian Empire, as the son of the village tailor Mihalj Kranjec.When he was eleven years old, his native ... Spoštovani straši, vabimo vas na predavanje z naslovom Prosti čas šolarjev in popoldanske dejavnosti, ki bo v ponedeljek, 15. februarja 2021, od 17.00 do 18.30. View Miško Kranjec's profile on LinkedIn, the world's largest professional community.

POVEZANE KNJIGE