Doberdob

Doberdob - Prežihov Voranc | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Prežihov Voranc
DIMENZIJA
10,39 MB
IME DATOTEKE
Doberdob.pdf
ISBN
5256373316772

OPIS

Roman Doberdob (1940) je kronikalna vojna pripoved, spomin na boj za preživetje v vihri 1. svetovne vojne. Štirje deli romana sestavljajo mozaik ključnih dogodkov, ki določijo usodo vpoklicanih vojakov. V prvih dveh delih, naslovljenih »Črna vojska« in »Doberdob«, je dogajanje prežeto z avtobiografski elementi, saj Prežih preko junaka Amuna Mohorja opisuje lastno vojno izkušnjo: vstop v avstro-ogrsko vojsko, spopade na ognjeni črti avstrijsko-italijanske fronte in prebeg na italijansko stran. V drugih dveh delih roman slika prizore naraščajočega nezadovoljstva bolnih in lačnih pripadnikov 17. pehotnega polka v zalednem taborišču »Lebring«, kar privede do krvavega zatrtja upora slovenskih vojakov v »Judenburgu«. V romanu Doberdob Prežih preko posameznih človeških usod izrisuje kompleksno sliko kolektivne izkušnje vojne, v kateri ni zmagovalcev.Prežihov Voranc - Lovro Kuhar (1893– 1950) velja za najpomembnejšega prozaista slovenskega socialnega realizma. Glavnina njegovih del, tako v novelistični kot v romaneskni zvrsti, je nastala v obdobju med obema vojnama. Bil je aktivno vpleten v družbene in politične preobrate, dejavno udeležen že v prvi svetovni vojni, nato je sodeloval pri agitaciji za slovensko stran v koroškem plebiscitu in kasneje v evropskem komunističnem gibanju, zaradi česar je emigriral, večkrat pa je bil tudi zaprt. Temelj Prežihovega pripovednega sveta je posameznik kot del skupnosti, predvsem pa velja Prežih za pisatelja, ki je slovenskim bralcem odkril koroško pokrajino. Njegovi romani Požganica, Jamnica in pričujoči Doberdob prikazujejo usode ljudi v času zgodovinskih premikov in predstavljajo spoj realističnega romana ter tradicije ljudskega pripovedništva.

maj 1915 do 28. oktober 1917 Prizorišče Julijske Alpe, Soška dolina: Izid Avstro-Ogrska zmaga, premik fronte na reko Piavo POGLEJ in POSLUŠAJ (note + zvok) / YouTube posnetek (partitura) Zgodovina: Cook, James [03] - predstavitev ; Strokovni predmeti: RLC, povzetek ; Strokovni predmeti: Vaja 1.6: Logična vezja in pravilnostne tabele ; Geografija ... Doberdò del Lago (Slovene: Doberdob; Bisiacco: Dobardò; Friulian: Dobardò) is a comune (municipality) in the Italian region Friuli-Venezia Giulia, located about 30 kilometres (19 mi) northwest of Trieste and about 11 kilometres (7 mi) southwest of Gorizia, and borders the following municipalities: Duino-Aurisina, Fogliano Redipuglia, Komen (Slovenia), Miren-Kostanjevica (Slovenia ... Doberdob je roman, ki »morilski sistem« najprej razgalja, nato pa z mobilizatorskimi, kakor »kladivo« padajočimi besedami tudi udarja po njem.

Pomnike in spomenike svojim vojakom, padlim na tem delu soške fronte, so že postavili Italijani, Hrvati, Madžari in Poljaki Z vizualizacijo odlomkov iz romana pisatelja Prežihovega Voranca Doberdob (1940) je režiser in scenarist Valentin Pečenko v filmu slikovito prikazal človeško tragiko bojišča velike vojne na Doberdobu. Pripoved romana in zgodovinsko ozadje 1.

POVEZANE KNJIGE