Miti, po katerih živimo

Miti, po katerih živimo - Joseph Campbell | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Joseph Campbell
DIMENZIJA
7,61 MB
IME DATOTEKE
Miti, po katerih živimo.pdf
ISBN
5396884498458

OPIS

V grafično lepo oblikovani knjigi so zbrani eseji priznanega religiologa, univerzitetnega profesorja in predavatelja mitologije Josepha Campbella (1904–1987), ki so nastali v letih 1958 do 1971, ko je avtor še posebej poglobljeno preučeval vpliv starodavnih mitov na duhovno in vsakdanje življenje sodobnega človeka. Miti in religije vedno sledijo nekaterim osnovnim arhetipom, ki veljajo za vse človeštvo, in avtor nakazuje, kako naj prepoznavamo njihove skupne imenovalce. Eseji so združeni v poglavja glede na obdobje nastanka v nekem širšem intelektualnotematskem kontekstu. Začne z izvorom človeštva in razčlenjuje tako biblijske zgodbe kot paleolitske legende. V starih časih je bil sleherni družbeni dogodek obredno oblikovan in zato je posebno poglavje namenjeno pomenu obredov. Skozi mite, zgodbe in legende Vzhoda in Zahoda povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Predstavlja nam indijska božanstva, budistične ikone, japonska in kitajska izročila in citira mnoge svetovne filozofe, mislece in verske učitelje. Dotakne se tudi mitologije ljubezni, vojne in miru, zena in celo shizofrenije. Knjiga se končuje z lepo mislijo: »Miti so javne sanje in sanje so zasebni miti.« Avtorjevo temeljno prepričanje je bilo, da je vsa duhovnost iskanje tiste prvobitne sile, iz katere vse izhaja, znotraj katere vse biva in v katero se bo nazadnje vse vrnilo. Ta sila je »nespoznavna«, saj obstaja pred besedami in vednostjo, svetovne religije pa so po njegovem mnenju različne, kulturno obarvane »maske« istih temeljnih transcendentnih resnic.

Myths to Live By (1972). Tla, na katerih živimo - neznani kozmos (dokumentarni film) ... Po predvajanju filma so o problematiki zastrupljanja rodovitne zemlje govorili dr.

Eseji so združeni v poglavja glede na obdobje nastanka v nekem širšem intelektualnotematskem kontekstu. Začne z izvorom človeštva in ... Originalni naslov: Myths to live by V Mitih, po katerih živimo, se Joseph Campbell osredotoča na krščanske, hinduistične, budistične in druge svetovne mite, ki vsakodnevno oblikujejo naše življenje.

POVEZANE KNJIGE